Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwiczki wieprzowe
4 szt.
gruszki
2 szt.
sok z cytryny
łyżka
miód wielokwiatowy
2 łyżki
nalewka
1 szklanka z pigwy
masło
2 łyżki
ziemniaki ugotowane
200 g
rozmaryn
2 gałązki
Sól ziołowa jodowana Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta
Imbir mielony Prymat
szczypta

Marynata

olej rzepakowy
4 łyżki
miód wielokwiatowy
2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
sok z cytryny
łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta
Imbir mielony Prymat
szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy musztardę, miód, i doprawiamy szczyptą chili pieprzu cayenne, imbiru oraz pieprzem czarnym i solą morską. Mieszamy dokładnie i dodajemy do smaku kilka kropli soku z cytryny. Polędwiczki wkładamy do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 1 godz do lodówki.
Krok 1 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
2
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy ziemniaki, połamaną gałązkę rozmarynu i doprawiamy solą ziołową i papryką słodką. Smażmy razem chwilę, a następnie przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
3
Na patelnię po smażeniu ziemniaków dodajemy łyżkę masła, 2-3 łyżki miodu i gałązkę świeżego rozmarynu. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na patelnię, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, oraz szczyptą imbiru i chili pieprz cayenne. Po chwili odwracamy na drugą stronę. Pod koniec gruszki podlewamy pigwówką i smażymy razem, aż delikatnie odparuje.
Krok 3 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
4
Polędwiczki wyjmujemy z lodówki. Smażymy je na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili odwracamy na drugą stronę i jak będą obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Polędwiczki i ziemniaki pieczemy razem w piekarniku przez ok. 20 minut - polędwiczki pieczemy w temperaturze 190°C, a ziemniaki w 180°C.
Krok 4 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
5
Upieczone polędwiczki kroimy w poprzek na plastry. Podajemy je z pieczonymi ziemniaczkami, gruszkami i skrapiamy sosem z pieczenia. Danie możemy udekorować gałązkami rozmarynu.
Krok 5 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.03.2016 16:18
Bajeczne połączenie :)
Mniam 15.03.2016 10:55
Gruszki z nalewką po prostu mnie zachwyciły :)
Maridka19 14.03.2016 20:32
Ale świetny przepis :)
Wafelek2601 14.03.2016 18:28
Rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak