Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11

odc. 11 Mój przepis na

Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    4 szt.
  • gruszki

    2 szt.
  • sok z cytryny

    łyżka
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • nalewka

    1 szklanka z pigwy
  • masło

    2 łyżki
  • ziemniaki ugotowane

    200 g
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • sól ziołowa

    szczypta
  • papryka słodka mielona

    szczypta
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • imbir mielony

    szczypta

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • imbir mielony

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • sól morska

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy musztardę, miód, i doprawiamy szczyptą chili pieprzu cayenne, imbiru oraz pieprzem czarnym i solą morską. Mieszamy dokładnie i dodajemy do smaku kilka kropli soku z cytryny. Polędwiczki wkładamy do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 1 godz do lodówki.
Krok 2 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy ziemniaki, połamaną gałązkę rozmarynu i doprawiamy solą ziołową i papryką słodką. Smażmy razem chwilę, a następnie przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
Na patelnię po smażeniu ziemniaków dodajemy łyżkę masła, 2-3 łyżki miodu i gałązkę świeżego rozmarynu. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na patelnię, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, oraz szczyptą imbiru i chili pieprz cayenne. Po chwili odwracamy na drugą stronę. Pod koniec gruszki podlewamy pigwówką i smażymy razem, aż delikatnie odparuje.
Krok 4 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
Polędwiczki wyjmujemy z lodówki. Smażymy je na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili odwracamy na drugą stronę i jak będą obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Polędwiczki i ziemniaki pieczemy razem w piekarniku przez ok. 20 minut - polędwiczki pieczemy w temperaturze 190°C, a ziemniaki w 180°C.
Krok 5 - Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11 foto
Upieczone polędwiczki kroimy w poprzek na plastry. Podajemy je z pieczonymi ziemniaczkami, gruszkami i skrapiamy sosem z pieczenia. Danie możemy udekorować gałązkami rozmarynu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

15.03.2016 16:18
Bajeczne połączenie :)

Mniam

15.03.2016 10:55
Gruszki z nalewką po prostu mnie zachwyciły :)

Maridka19

14.03.2016 20:32
Ale świetny przepis :)

Wafelek2601

14.03.2016 18:28
Rewelacyjny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat