Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1

4.9
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

brukselka
300 g
cebula czerwona
1
śliwki suszone
50 g
polędwica wieprzowa
1
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

purre z ziemniaków

ziemniaki
500 g
masło
1 łyżka
śmietana 30%
50 ml
Musztarda chrzanowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę. Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy musztardę chrzanową i ugniatamy do uzyskania purée. Na koniec wsypujemy słodką paprykę do smaku. Tak przygotowane purée wykładamy na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1 foto
2
Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka, śliwki w cienkie plastry. Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto. Na koniec wrzucamy pokrojone śliwki i jeszcze trochę masła. Wykładamy równomiernie na purée.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1 foto
3
Polędwiczkę oczyszczamy i posypujemy pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Obsmażamy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1 foto
4
Podsmażoną polędwiczkę kroimy na plastry ok. 1,5-2 cm i również układamy w naczyniu.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1 foto
5
Całość polewamy olejem ze smażenia polędwicy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 5-6 minut. Możemy udekorować koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 16.09.2016 21:57
do wypróbowania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak