Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • brukselka

    300 g
  • cebula czerwona

    1
  • śliwki suszone

    50 g
  • polędwica wieprzowa

    1
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

purre z ziemniaków

  • ziemniaki

    500 g
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    50 ml
  • musztarda chrzanowa

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę. Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy musztardę chrzanową i ugniatamy do uzyskania purée. Na koniec wsypujemy słodką paprykę do smaku. Tak przygotowane purée wykładamy na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1
Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka, śliwki w cienkie plastry. Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto. Na koniec wrzucamy pokrojone śliwki i jeszcze trochę masła. Wykładamy równomiernie na purée.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1
Polędwiczkę oczyszczamy i posypujemy pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Obsmażamy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1
Podsmażoną polędwiczkę kroimy na plastry ok. 1,5-2 cm i również układamy w naczyniu.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, odc. 1
Całość polewamy olejem ze smażenia polędwicy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 5-6 minut. Możemy udekorować koperkiem.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

16.09.2016 21:57
do wypróbowania!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat