odc. 4 Mój przepis na

Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Schab wieprzowy

    1 kg
  • mąka

    kilka łyżek
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • por

    1 szt.
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • śliwki wędzone

    8 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    2 łyżek
  • piwo ciemne

    1 butelka
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    2 łyżki
  • ziemniaki ugotowane

    500 g mini
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    kilka łyżek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Marynata

  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
Marynata: Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy 2 łyżki musztardy delikatesowej, Przyprawę do wieprzowiny i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na desce, przykrywamy folią, lekko rozbijamy i obtaczamy mięso marynacie. Zamarynowane mięso oprószamy mąką i obsmażamy z dwóch stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Krok 3 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
Cebulę i białą część pora kroimy w plastry. Przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanym olejem, dorzucamy rodzynki, wędzone śliwki, 1 łyżkę masła, miód i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym i chwilę dusimy. Następnie wlewamy piwo i zagotowujemy. Na koniec dodajemy Przyprawę do wina i piwa, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę dusimy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
Obsmażone eskalopki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do sosu i dusimy.
Krok 5 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz 1 łyżkę masła i wrzucamy na nią ugotowanie i pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki. Ziemniaki posypujemy obficie Przyprawą do ziemniaków i obsmażamy aż się zrumienią.
Krok 6 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
Gotowe eskalopki podajemy z sosem i ziemniaczkami. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kd045 04.03.2016 12:48
Ciekawy przepis :)
Łukasz15 03.03.2016 19:00
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat