Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab wieprzowy 1 kg
mąka kilka łyżek
cebula czerwona 2 szt.
por 1 szt.
rodzynki 1/2 szklanki
śliwki wędzone 8 szt.
masło 2 łyżki
miód wielokwiatowy 2 łyżki
sos sojowy ciemny 2 łyżek
piwo ciemne 1 butelka
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2 łyżki
ziemniaki ugotowane 500 g mini
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy kilka łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Marynata

Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4

Kroki postępowania

1
Marynata: Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy 2 łyżki musztardy delikatesowej, Przyprawę do wieprzowiny i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
2
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na desce, przykrywamy folią, lekko rozbijamy i obtaczamy mięso marynacie. Zamarynowane mięso oprószamy mąką i obsmażamy z dwóch stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
3
Cebulę i białą część pora kroimy w plastry. Przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanym olejem, dorzucamy rodzynki, wędzone śliwki, 1 łyżkę masła, miód i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym i chwilę dusimy. Następnie wlewamy piwo i zagotowujemy. Na koniec dodajemy Przyprawę do wina i piwa, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę dusimy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
4
Obsmażone eskalopki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do sosu i dusimy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
5
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz 1 łyżkę masła i wrzucamy na nią ugotowanie i pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki. Ziemniaki posypujemy obficie Przyprawą do ziemniaków i obsmażamy aż się zrumienią.
Krok 5 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto
6
Gotowe eskalopki podajemy z sosem i ziemniaczkami. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami.
Krok 6 - Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 04.03.2016 12:48
Ciekawy przepis :)
Łukasz15 03.03.2016 19:00
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak