Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sałatka z burratą, DS XX, odc. 13

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z grillowanych warzyw z pysznym domowym pesto i burratą.

Składniki:

Składniki na sałatkę z grillowanych warzyw z burratą:

ser burrata
2 sztuki
cukinia
1 sztuka
groszek cukrowy
100 gramów
papryka czerwona
2 sztuki
Estragon suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/3 łyżeczki
roszponka
2 garście
migdały
100 gramów
sól morska Prymat w młynku
do smaku
oliwa
2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
kromki z bagietki
kilka (na grzanki) sztuk

Składniki na domowe pesto:

oliwa
100 mililitrów
natka pietruszki
1 pęczek
czosnek
1 ząbek
orzechy włoskie
1 garść
ser dojrzewający
1 łyżka
sól morska Prymat w młynku
do smaku

Porada

Sałatkę można podać z grzankami z bagietki (lub dowolnego pieczywa).

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z burratą, DS XX, odc. 13

Przepis na pyszną, ale nie sprawiającą problemów w przyrządzeniu, sałatkę zawsze jest w cenie. Ta sałatka jest zrobiona z grillowanych warzyw: papryki, cukinii oraz groszku cukrowego w strączkach. Całość wieńczy kulka kremowej burraty oraz sos z domowego pesto.

Jak zrobić sałatkę z grillowanych warzyw z burratą, krok po kroku?

1

Obrywamy listki pietruszki z gałązki i siekamy. Wrzucamy posiekaną pietruszkę i orzechy do blendera. Rozgniatamy czosnek i siekamy. Do blendera wrzucamy posiekany czosnek, wlewamy oliwę  i blendujemy. Na koniec dodajemy starty twardy ser dojrzewający i przyprawiamy solą. Miksujemy kilka sekund do zmieszania się składników.

2

Cukinię kroimy na cienkie plasterki, a następnie na połówki. Na patelnię grillową dodajemy odrobinę oliwy. Grillujemy cukinie z dwóch stron, solimy. Na osobnej patelni dodajemy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy groszek cukrowy, solimy. Pieczoną czerwoną paprykę kroimy w paski. Do miski wrzucamy paprykę, cukinię i groszek. Do sałatki dodajemy oliwę i przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem i chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy i odstawiamy sałatkę.

3

Do formy wsypujemy migdały i solimy. Funkcja pieczenia góra-dół, czas pieczenia 5-6 minut, temperatura: 150 stopni.

4

Na talerz wykładamy roszponkę, a następnie sałatkę i posypujemy migdałami. Burattę nacinamy na środku i układamy na górze. Pieprz kolorowy ziarnisty ucieramy w moździerzu. Gotowe danie polewamy pesto i posypujemy utartym pieprzem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli na burattę.

Czasami mamy ochotę na coś lekkiego - sałatkę, która nie pozostawi nas głodnymi. Sprawdź inne ciekawe przepis na sałatki, które szczególnie lubią użytkownicy serwisu Doradca Smaku:

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków

Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z brokułem, słonecznikiem i sosem czosnkowym

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak