Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką

Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gicz cielęca

    4x500 g
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • chrzan żurawinowy

    1 słoik
  • bazylia

    4 gałązki

Marynata

  • olej

    1 szklanka
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • Przyprawa do pieczeni

    1 opakowanie
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    6 ząbków
  • piwo miodowe

    1 szklanka

Warzywa smażone

  • cebula

  • cukinia

  • papryka czerwona

  • pomidorki koktajlowe

  • piwo miodowe

Sałatka

  • ogórek

    1 szt.
  • mięta

  • rukola

    50 g
  • sezam

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
Z musztardy rosyjskiej, piwa miodowego, przyprawy do pieczeni, rozmarynu oleju i odrobiny soli morskiej przygotować marynatę.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
Umyte i osuszone gicze, umieścić w rękawie i zalać marynatą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 3 godziny w temperaturze 140°C.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
W tym czasie możemy przygotować warzywa i sałatkę.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
By przygotować warzywa na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, paprykę, cukinię i pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym, rozmarynem. Po chwili podlać piwem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
By przygotować sałatkę ogórka tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw, mieszamy z rukolą.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
Olej łączymy z imbirem, liśćmi mięty, prażonym sezamem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę przed podaniem można odstawić na kilka minut do lodówki.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
Warzywa przełożyć na półmisek, ułożyć na nich gicze i skropić sosem powstałym podczas pieczenia i smażenia warzyw. Tak przygotowane gicze podawać z chrzanem żurawinowym,gałązkami bazylii i świeżą sałatką.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat