Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

gicz cielęca 4x500 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
chrzan żurawinowy 1 słoik
bazylia 4 gałązki

Marynata

olej 1 szklanka
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 opakowanie
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 6 ząbków
piwo miodowe 1 szklanka

Warzywa smażone

cebula
cukinia
papryka czerwona
pomidorki koktajlowe
piwo miodowe

Sałatka

ogórek 1 szt.
mięta
rukola 50 g
sezam 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat
sok z cytryny 1/2 cytryny
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką

Kroki postępowania

1
Z musztardy rosyjskiej, piwa miodowego, przyprawy do pieczeni, rozmarynu oleju i odrobiny soli morskiej przygotować marynatę.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
2
Umyte i osuszone gicze, umieścić w rękawie i zalać marynatą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 3 godziny w temperaturze 140°C.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
3
W tym czasie możemy przygotować warzywa i sałatkę.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
4
By przygotować warzywa na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, paprykę, cukinię i pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym, rozmarynem. Po chwili podlać piwem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
5
By przygotować sałatkę ogórka tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw, mieszamy z rukolą.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
6
Olej łączymy z imbirem, liśćmi mięty, prażonym sezamem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę przed podaniem można odstawić na kilka minut do lodówki.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto
7
Warzywa przełożyć na półmisek, ułożyć na nich gicze i skropić sosem powstałym podczas pieczenia i smażenia warzyw. Tak przygotowane gicze podawać z chrzanem żurawinowym,gałązkami bazylii i świeżą sałatką.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak