Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków
Ten przepis to:
- prosta sałatka z tuńczykiem i jajkami;
- ekonomiczne, pożywne danie;
- sałatka z tuńczykiem jest dobra na każdą okazję;
- ogórki konserwowe możesz zamienić na kiszone;
Sałatka z tuńczykiem, kukurydzy, jajek i ogórków to pyszna i pożywna propozycja na lekki posiłek lub przekąskę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jaj ugotowanych na twardo, kukurydzy z puszki, tuńczyka w kawałkach z puszki (w oleju lub sosie własnym), ogórków konserwowych lub kiszonych, jogurtu, majonezu, szczypiorku i przypraw.
Do przygotowania sałatki z tuńczykiem, kukurydzy, jajek i ogórków użyj tuńczyka z puszki w kawałkach. W przepisie użyto 2 puszek standardowych, każda po 170 gramów ryby. Sałatka będzie się lepiej prezentować. Co zrobić, jak nie masz tuńczyka? Możesz dodać ugotowane lub usmażone krewetki, ciecierzycę z puszki lub kawałki usmażonego kurczaka.
1. Jajka gotujemy na twardo - ok. 10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Tuńczyka (najlepiej w kawałku) i kukurydzę odsączamy z zalew.
2. Ogórki (konserwowe lub kiszone) i jajka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski.
3. Dodajemy kukurydzę, majonez, jogurt, posiekany szczypiorek, tuńczyka. Delikatnie łączymy składniki. (Ja dodaję tuńczyka na sam koniec, bo lubię widoczne kawałki).
4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
5. Sałatkę schładzamy lub podajemy od razu.
Smacznego!
PS. Sałatka może być także z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym.