Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków

5.0
(1164)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosta sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem konserwowym i majonezem. Poza tym w przepisie znajduje się kukurydza i szczypiorek. Jest to najlepsza sałatka z tuńczykiem, jaką zdarzało mi się jeść. A jeśli szukasz innych przepisów na sałatki, klikaj TU.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 2 (ok. 340 g) puszki
jajko 3-4 szt.
ogórki konserwowe 3-4 szt.
kukurydza 1 (ok. 170g) puszka
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
szczypiorek 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku

Porada

Przygotuj sałatkę kilka godzin przed podaniem i schłódź w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków

Ten przepis to:

- prosta sałatka z tuńczykiem i jajkami;

- ekonomiczne, pożywne danie;

- sałatka z tuńczykiem jest dobra na każdą okazję;

- ogórki konserwowe możesz zamienić na kiszone;

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków to pyszna i pożywna propozycja na lekki posiłek lub przekąskę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jaj ugotowanych na twardo, kukurydzy z puszki, tuńczyka w kawałkach z puszki (w oleju lub sosie własnym), ogórków konserwowych lub kiszonych, jogurtu, majonezu, szczypiorku i przypraw.

Do przygotowania sałatki z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków użyj tuńczyka z puszki w kawałkach. W przepisie użyto 2 puszek standardowych, każda po 170 gramów ryby. Sałatka będzie się lepiej prezentować. Co zrobić, jak nie masz tuńczyka? Możesz dodać ugotowane lub usmażone krewetki, ciecierzycę z puszki lub kawałki usmażonego kurczaka.

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków - zawiera ogórki konserwowe, ale tak naprawdę możesz użyć również ogórków kiszonych. Wówczas pomiń sól, ponieważ kiszone ogórki mają słony smak. Sałatka z nimi będzie również nieco bardziej kwaskowa niż z ogórkami konserwowymi, które maja bardziej octowy i słodkawy smak.

Jeśli chcesz zastąpić kukurydzę (lub po prostu nie masz jej w domu), użyj marchewki lub papryki czerwonej. W przepisie użyto puszki kukurydzy o wadze 170 gramów, ale może być nieco większa puszka (200g). Kukurydza w tej sałatce chrupie, dodaje słodkości i ładnie wygląda, więc powyższe składniki doskonale ją zastąpią.

Szczypiorek dodajemy do sałatki, aby zyskała charakter. Nie masz szczypiorku? To nie problem - możesz dodać drobniutko pokrojoną cebulę czerwoną - ma łagodniejszy smak. Możesz również dodać zwykłą cebule, ale uwaga - będzie mocno wyczuwalna w sałatce, dlatego możesz pokrojoną cebulę sparzyć i ostudzić przed dodaniem do sałatki.

W tym przepisie sos robimy z jogurtu i majonezu, dzięki temu jest lżejszy, ale dla zwolenników cięższych smaków sos może być zrobiony z majonezu.

Sałatkę z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, delikatnie wymieszać wszystkie składniki, w tym sos, i schłodzić. 

Niezbędnym składnikiem jest pieprz czarny - najlepiej świeżo zmielony. To on dodaje charakteru daniu i podkreśla smak składników. Ma charakterystyczny, ostry smak, który dodaje intensywności i zwiększa wrażenie smakowe dania. Ponadto, pieprz czarny może mieć korzystny wpływ na trawienie, ponieważ działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Odpowiednie trawienie jest ważne dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych z posiłków, w tym z sałatki.

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków to proste i smaczne danie na imprezę, stół świąteczny, kolację, lunch do szkoły, piknik. Można łatwo zmienić jej składniki dostosowując do indywidulanych preferencji smakowych.

 

1. Jajka gotujemy na twardo - ok. 10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Tuńczyka (najlepiej w kawałku) i kukurydzę odsączamy z zalew.

2. Ogórki (konserwowe lub kiszone) i jajka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski.

3. Dodajemy kukurydzę, majonez, jogurt, posiekany szczypiorek, tuńczyka. Delikatnie łączymy składniki. (Ja dodaję tuńczyka na sam koniec, bo lubię widoczne kawałki). 

4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

5. Sałatkę schładzamy lub podajemy od razu.

Smacznego!

PS. Sałatka może być także z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym.

Lubicie sałatkę grecką? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jss 01.12.2023 14:14
średnio ekonomiczna ze względu na ceny tuńczyka, ale smaczna. dodałam paprykę czerwoną i żółty ser w kosteczkach - polecam
Anika 24.11.2023 15:34
Ja dodaje jeszcze 2 woreczki ryżu
kama 17.05.2023 01:25
czy myslicie ze nadal bedzie fajna jak zamienie kukurydze na papryke ?
Mateusz 29.01.2023 12:43
Na prawdę dobry przepis , polecam :)
Ola Golebiewska
Ola Golebiewska 27.03.2019 12:50
Polecam dodać do tego jeszcze jabłko :)
Margo1 09.01.2015 08:30
chyba dzisiaj zrobię
Kejti 09.03.2014 22:04
Fajna sałatka i apetycznie wygląda :-)
Ania84 02.03.2014 09:51
ale ladnie się prezentuje aż mam ochotę na to cudo :)
halina17 01.03.2014 23:56
Dobra sałatka.
Kuchenka 01.03.2014 23:00
smaczne to!
Izabela9 01.03.2014 21:47
Bardzo fajna sałatka ;)
Megg 01.03.2014 21:38
Przepyszna sałatka
DorotaZ 01.03.2014 21:33
Pyszna sałatka:)
Patriszja
Patriszja 01.03.2014 20:44
ojjj przepraszam chciałam dać plusa do komentarza "tomek18" a dałam przez przypadek minusa.... :(
Patriszja
Patriszja 01.03.2014 20:43
bardzo lubię taką sałatkę dla tego że jest w niej tuńczyk który nadaje smaku wszystkim warzywom :0
tomek18 01.03.2014 20:35
bardzo smaczna sałateczka
Monika-twin 01.03.2014 20:29
Bardzo lubie takie sałatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak