Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami.

Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papryka czerwona

    4 szt.
  • ogórki

    2 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwki zielone Smak

    1 łyżka
  • oliwki czarne Smak

    1 łyżka
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    12 szt.
  • ser owczy

    100 g
  • oliwa

    100 ml
  • bazylia

    1 pęczek
  • pomidor

    2 szt.
  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

    1 opakowanie

Do smaku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Bazylia suszona Prymat

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami.

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Paprykę skrapiamy oliwą, doprawiamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowaną paprykę pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Sos sałatkowy grecki mieszamy z oliwą i wodą, dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki, posiekaną bazylię, doprawiamy solą ziołową, pieprzem kolorowym. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Papryki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w folii aluminiowej by wystygły. Gdy się ochłodzą obieramy skórę i kroimy w dużą kostkę.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Obrane ogórki, pomidory, cebulę kroimy w dużą kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, oprószamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.
Sosem sałatkowym zalewamy warzywa, delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek. Przed podaniem posypujemy tartym serem owczym i dekorujemy oliwkami. Opcjonalnie możemy udekorować talerz świeżymi listkami rukoli lub innej sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat