Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papryka czerwona

    4 szt.
  • ogórki

    2 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwki zielone Smak

    1 łyżka
  • oliwki czarne Smak

    1 łyżka
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    12 szt.
  • ser owczy

    100 g
  • oliwa

    100 ml
  • bazylia

    1 pęczek
  • pomidor

    2 szt.
  • sos sałatkowy grecki

    1 opakowanie

Do smaku

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • bazylia otarta Prymat

  • sól ziołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Paprykę skrapiamy oliwą, doprawiamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowaną paprykę pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Sos sałatkowy grecki mieszamy z oliwą i wodą, dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki, posiekaną bazylię, doprawiamy solą ziołową, pieprzem kolorowym. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Papryki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w folii aluminiowej by wystygły. Gdy się ochłodzą obieramy skórę i kroimy w dużą kostkę.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami. foto
Obrane ogórki, pomidory, cebulę kroimy w dużą kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, oprószamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.
Sosem sałatkowym zalewamy warzywa, delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek. Przed podaniem posypujemy tartym serem owczym i dekorujemy oliwkami. Opcjonalnie możemy udekorować talerz świeżymi listkami rukoli lub innej sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat