Ryż, jako dodatek do mięs

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duża marchewka

    1
  • łyżki masła

    3
  • pęczka koperku

    1/2
  • sól

    do smaku:
  • ryż długoziarnisty

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać aż woda wyciekająca będzie przeźroczysta. Marchew i cebulę oczyścić, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę z marchewką, smażyć aż cebula się zeszkli. Wsypać osączony ryż, smażyć mieszając 2-3 min.. Następnie wlać 2,5 szkl. wody, dodać 1 łyżeczkę soli, zagotować. Gdy woda zawrze zmniejszyć płomień do minimum i dusić ryż pod przykryciem ok. 20 min. aż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Wyłączyć płomień pod rondlem i zostawić ryż przykryty jeszcze na kilka minut. Przed podaniem wymieszać z posiekanym drobno koperkiem. Podawać do mięs, ryb i warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 14.09.2011 09:49
Uwielbiam taki ryż :-)
Goya 12.04.2011 17:20
smaczne:)
Ewa104 21.03.2011 18:53
Idealne na postne piątki i nie tylko.
eli_555 04.02.2011 23:27
pyszny z warzywami
Henryka2 14.12.2010 22:54
Super!
SmacznaPyza 14.12.2010 11:04
i tak też czasami go jadam :-)
Grażyna13 13.12.2010 22:25
Taki ryż mogłabym zjeść i bez mięsa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat