Rydze smażone marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    30 szt.
  • jajka

    4 szt.
  • mleko

    50 ml
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 szczypta
  • olej

    1/2 szkl.
  • bułka tarta

    1/2 szkl.
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • woda

    6 szkl.
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 szkl.
  • liście laurowe Prymat

    3 szt.
  • ziele angielskie całe

    5 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • gorczyca

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wymieszać z mlekiem i dobrze je roztrzepać trzepaczką, dodać do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawić solą i pieprzem, maczać w jajku, a następnie w bułce tartej, smażyć na rumiano z obu stron na oleju, włożyć do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy. Przygotować marynatę w proporcji: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru i 6 szklanek wody, wlać składniki marynaty do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić 1 łyżką soli, dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotować mieszankę, gotować jeszcze około 2 minuty aż cebula zrobi się szklista. Wrzącą marynatą zalać rydze w słojach wraz z cebulą i zielem, włozyć też liścia laurowego, dokładnie zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 25.06.2017 20:08
Pysznie wyglądają
Habibi 30.12.2016 08:50
Robiłam takie grzybki z panierowanych kani oraz boczniaków :)
Czarnula666 18.11.2014 15:58
Muszą być pyszne. Chyba spróbuje zrobić :)
Wacław 29.09.2014 11:52
pyszne ,ale robisz smaka ;-)
gosia1988 28.09.2014 20:31
na pewno by mi smakowały :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat