Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki typu A (sałatkowe)
450 g -
olej
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
czosnek
2 ząbki -
piersi z kurczaka
3 szt. -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżki -
pieczarki portobello
2 szt. -
pieczarki brązowe
5 szt. -
boczniaki
6 szt. -
kurki
50 g -
cebula
1 szt. -
śmietanka 30%
200 ml -
mleko
200 ml -
chrzan śmietankowy
2 łyżeczki -
ziele angielskie
5 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt. -
estragon
1 łyżka -
pieprz kolorowy
-
gałązki rozmarynu
2 szt. -
szpinak
ok. 200 g -
ser typu Edam
100 g
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami wg Piotra Ogińskiego
Obrane i pokrojone w talarki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut. W tym czasie na patelnię wlewamy olej i dodajemy czosnek.
Pierś z kurczaka marynujemy w pieprzu cytrynowym oraz soli i dodajemy do czosnku. W tym czasie dzielimy grzyby i również dodajemy je na patelnię.
Całość smażymy ok. 10 minut, aż woda którą puszczą grzyby się zredukuje, a całość nabierze ładnego złotego koloru.
Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy pieprz, estragon, rozmaryn oraz białe wino i redukujemy przez 10 minut.
Gdy sos się zredukuje dodajemy go do ugotowanych ziemniaków, dorzucamy szpinak, dokładnie mieszamy i przekładamy na formę do zapiekania.
Zapiekankę posypujemy serem i pieczemy 30 minut w temp. 200°C.
Komentarze (0)