Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami wg Piotra Ogińskiego
Obrane i pokrojone w talarki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut. W tym czasie na patelnię wlewamy olej i dodajemy czosnek.
Pierś z kurczaka marynujemy w pieprzu cytrynowym oraz soli i dodajemy do czosnku. W tym czasie dzielimy grzyby i również dodajemy je na patelnię.
Całość smażymy ok. 10 minut, aż woda którą puszczą grzyby się zredukuje, a całość nabierze ładnego złotego koloru.
Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy pieprz, estragon, rozmaryn oraz białe wino i redukujemy przez 10 minut.
Gdy sos się zredukuje dodajemy go do ugotowanych ziemniaków, dorzucamy szpinak, dokładnie mieszamy i przekładamy na formę do zapiekania.
Zapiekankę posypujemy serem i pieczemy 30 minut w temp. 200°C.