Co na obiad: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wspaniały przepis na aromatyczną i wyrazistą w smaku zapiekankę ziemniaczaną z grzybami. Dzięki wykorzystaniu różnych rodzajów grzybów, takich jak kurki, boczniaki, pieczarki brązowe i portobello, a także kurczaka, smak pozostanie z nami na długo.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    450 g
  • olej

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • czosnek

    2 ząbki
  • piersi z kurczaka

    3 szt.
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżki
  • pieczarki portobello

    2 szt.
  • pieczarki brązowe

    5 szt.
  • boczniaki

    6 szt.
  • kurki

    50 g
  • cebula

    1 szt.
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • mleko

    200 ml
  • chrzan śmietankowy

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt.
  • estragon

    1 łyżka
  • pieprz kolorowy

  • gałązki rozmarynu

    2 szt.
  • szpinak

    ok. 200 g
  • ser typu Edam

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i pokrojone w talarki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut. W tym czasie na patelnię wlewamy olej i dodajemy czosnek.

Pierś z kurczaka marynujemy w pieprzu cytrynowym oraz soli i dodajemy do czosnku. W tym czasie dzielimy grzyby i również dodajemy je na patelnię.

Całość smażymy ok. 10 minut, aż woda którą puszczą grzyby się zredukuje, a całość nabierze ładnego złotego koloru.

Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę oraz mleko, dodajemy pieprz, estragon, rozmaryn oraz białe wino i redukujemy przez 10 minut.

Gdy sos się zredukuje dodajemy go do ugotowanych ziemniaków, dorzucamy szpinak, dokładnie mieszamy i przekładamy na formę do zapiekania.

Zapiekankę posypujemy serem i pieczemy 30 minut w temp. 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat