Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
2 szklanki -
masło
40 g -
cukier
2 łyżeczki -
mleko
100 ml -
drożdże suche
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
jajko
1 szt. -
rodzynki
do dekoracji -
żółtko jajek
Farsz
-
pieczarki
500 g -
cebula
1 szt. (duża) -
olej
2 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Liść lubczyku suszony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami
Kroki postępowania

Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki i smażymy chwilę na suchej patelni, by pieczarki odparowały. Dolewamy olej i dodajemy drobno pokrojona cebulę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy odrobinę bułki tartej by związała pozostałą wodę.


Do mąki dodajemy cukier, sól, suche drożdże oraz masło, aby powstało ciasto lekko kruche. Dodajemy jeszcze 1 roztrzepane jajko i powoli wlewamy mleko. Ugniatamy ciasto, w razie potrzeby regulując jego konsystencję mąką lub mlekiem.




Komentarze (1)