Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szklanki
masło 40 g
cukier 2 łyżeczki
mleko 100 ml
drożdże suche 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
jajko 1 szt.
rodzynki do dekoracji
żółtko jajek

Farsz

pieczarki 500 g
cebula 1 szt. (duża)
olej 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Farsz:
Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki i smażymy chwilę na suchej patelni, by pieczarki odparowały. Dolewamy olej i dodajemy drobno pokrojona cebulę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy odrobinę bułki tartej by związała pozostałą wodę.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
2
Farsz doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i lubczykiem.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
3
Ciasto:
Do mąki dodajemy cukier, sól, suche drożdże oraz masło, aby powstało ciasto lekko kruche. Dodajemy jeszcze 1 roztrzepane jajko i powoli wlewamy mleko. Ugniatamy ciasto, w razie potrzeby regulując jego konsystencję mąką lub mlekiem.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
4
Porcję ciasta rozciągamy lub wałkujemy tak by powstał okrągły kształt. Na środku ciasta układamy farsz i zawijamy tak by powstała „bułeczka”.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
5
Ciasto podczas pieczenia urośnie więc możemy delikatnie spłaszczyć bułeczkę.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
6
Do bułeczek dolepiamy uszka i ryjki, a z rodzynek robimy oczka świnki. Tak przygotowane świnki smarujemy żółtkiem z mlekiem i układamy paszteciki na papierze do pieczenia. Pieczemy 10-15 min w 170- 180 stopniach aż świnki nabiorą rumianego koloru.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
7
Paszteciki – świnki podajemy z wcześniej przygotowanym według ulubionego przepisu barszczykiem czerwonym. Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 13.03.2015 22:47
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak