Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami

Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    40 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko

    100 ml
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • jajko

    1 szt.
  • rodzynki

    do dekoracji
  • żółtko

Farsz

  • pieczarki

    500 g
  • cebula

    1 szt. (duża)
  • olej

    2 łyżki
  • bułka tarta

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • pieprz czarny mielony

  • liść lubczyku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Farsz:
Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki i smażymy chwilę na suchej patelni, by pieczarki odparowały. Dolewamy olej i dodajemy drobno pokrojona cebulę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy odrobinę bułki tartej by związała pozostałą wodę.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Farsz doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i lubczykiem.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Ciasto:
Do mąki dodajemy cukier, sól, suche drożdże oraz masło, aby powstało ciasto lekko kruche. Dodajemy jeszcze 1 roztrzepane jajko i powoli wlewamy mleko. Ugniatamy ciasto, w razie potrzeby regulując jego konsystencję mąką lub mlekiem.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Porcję ciasta rozciągamy lub wałkujemy tak by powstał okrągły kształt. Na środku ciasta układamy farsz i zawijamy tak by powstała „bułeczka”.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Ciasto podczas pieczenia urośnie więc możemy delikatnie spłaszczyć bułeczkę.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Do bułeczek dolepiamy uszka i ryjki, a z rodzynek robimy oczka świnki. Tak przygotowane świnki smarujemy żółtkiem z mlekiem i układamy paszteciki na papierze do pieczenia. Pieczemy 10-15 min w 170- 180 stopniach aż świnki nabiorą rumianego koloru.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 10: Paszteciki świnki - z pieczarkami foto
Paszteciki – świnki podajemy z wcześniej przygotowanym według ulubionego przepisu barszczykiem czerwonym. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

matesko

13.03.2015 22:47
świetnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat