Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularz z pieczarkami i czarnuszką

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 550 500 g
masło 82% 100 g
mleko ciepłe 150 g
drożdże świeże 25 g
jajko 3 szt.
cukier kryształ 50 g
sól do smaku
Czarnuszka nasiona Prymat 10 g
oliwa 2 łyżki (do wysmarowania blachy)

Farsz

cebula 3 szt.
pieczarki 100 g
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularz z pieczarkami i czarnuszką

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
2
Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z czarnuszką . Jajka miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy miękkie masło i mieszamy z drożdżami. Całość mieszamy razem –wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Krok 2 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
3
Przygotowujemy nadzienie - cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na dwóch łyżkach masła, na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia. Pieczarki siekamy na drobne plasterki i podobnie jak cebulę, dusimy na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
4
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy bułeczki o średnicy 10 cm, które delikatnie rozpłaszczamy i przekładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek. Pozostawiamy na ok. 15 minut pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Od czasu do czasu zraszając wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200°C . Na wyrośnięte bułeczki kładziemy łyżeczkę pieczarek i 3 łyżki cebuli, posypujemy pieprzem.
Krok 4 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
5
Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem. Serwujemy!
Krok 5 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 18.08.2014 16:02
A ja zapisuje przepis muszę wypróbować :)
norweska20 18.08.2014 12:59
bardzo fajny ten dodatek czarnuszki
Aleksandra/Olcia 18.08.2014 12:39
ale smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak