Cebularz z pieczarkami i czarnuszką

Cebularz z pieczarkami i czarnuszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna typ 550

    500 g
  • masło 82%

    100 g
  • mleko ciepłe

    150 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • jajko

    3 szt.
  • cukier kryształ

    50 g
  • sól do smaku

  • Czarnuszka nasiona Prymat

    10 g
  • oliwa

    2 łyżki (do wysmarowania blachy)

Farsz

  • cebula

    3 szt.
  • pieczarki

    100 g
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cebularz z pieczarkami i czarnuszką

Kroki postępowania

Krok 1 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z czarnuszką . Jajka miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy miękkie masło i mieszamy z drożdżami. Całość mieszamy razem –wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Krok 3 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
Przygotowujemy nadzienie - cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na dwóch łyżkach masła, na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia. Pieczarki siekamy na drobne plasterki i podobnie jak cebulę, dusimy na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy bułeczki o średnicy 10 cm, które delikatnie rozpłaszczamy i przekładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek. Pozostawiamy na ok. 15 minut pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Od czasu do czasu zraszając wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200°C . Na wyrośnięte bułeczki kładziemy łyżeczkę pieczarek i 3 łyżki cebuli, posypujemy pieprzem.
Krok 5 - Cebularz z pieczarkami i czarnuszką foto
Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem. Serwujemy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Czyki 18.08.2014 16:02
A ja zapisuje przepis muszę wypróbować :)
norweska20 18.08.2014 12:59
bardzo fajny ten dodatek czarnuszki
Aleksandra/Olcia 18.08.2014 12:39
ale smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat