Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Obrane cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać je wraz z grzybami do ugotowanej kapusty i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i przekroić na dwa prostokąty. Nałożyć na jeden i drugi kawałek ciasta przygotowane nadzienie i uformować dwa rulony. Rulony pokroić na równe części i zlepić wszystkie końce ciasta. Tak przygotowane paszteciki odwrócić łączeniem do dołu. Wierzch kapuśniaczków posmarować rozmąconym żółtkiem i piec w 200 st. C przez ok. 25 min. do zrumienienia się ciasta. Podawać z barszczem czerwonym.