Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
ciasto francuskie
1 opakowanie
Nadzienie
-
grzyby suszone
50 g -
kapusta kiszona
500 g -
cebula
2 szt. (pokrojone w kostkę) -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Kminek cały Prymat
Sposób przygotowania
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Obrane cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać je wraz z grzybami do ugotowanej kapusty i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i przekroić na dwa prostokąty. Nałożyć na jeden i drugi kawałek ciasta przygotowane nadzienie i uformować dwa rulony. Rulony pokroić na równe części i zlepić wszystkie końce ciasta. Tak przygotowane paszteciki odwrócić łączeniem do dołu. Wierzch kapuśniaczków posmarować rozmąconym żółtkiem i piec w 200 st. C przez ok. 25 min. do zrumienienia się ciasta. Podawać z barszczem czerwonym.
Zamiast ciasta francuskiego można przygotować kapuśniaczki np. z ciasta drożdżowego. Do posypania kapuśniaczków można użyć też maku lub czarnuszki.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się