Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.

Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie

Nadzienie

  • grzyby suszone

    50 g
  • kapusta kiszona

    500 g
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie całe

    2 ziarna

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • kminek cały

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin. Następnie gotować przez około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odsączyć z wywaru i posiekać.
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Obrane cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać je wraz z grzybami do ugotowanej kapusty i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i przekroić na dwa prostokąty. Nałożyć na jeden i drugi kawałek ciasta przygotowane nadzienie i uformować dwa rulony. Rulony pokroić na równe części i zlepić wszystkie końce ciasta. Tak przygotowane paszteciki odwrócić łączeniem do dołu. Wierzch kapuśniaczków posmarować rozmąconym żółtkiem i piec w 200 st. C przez ok. 25 min. do zrumienienia się ciasta. Podawać z barszczem czerwonym.
Doradca Smaku
Zamiast ciasta francuskiego można przygotować kapuśniaczki np. z ciasta drożdżowego. Do posypania kapuśniaczków można użyć też maku lub czarnuszki.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat