Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie
1 opakowanie

Nadzienie

grzyby suszone
50 g
kapusta kiszona
500 g
cebula
2 szt. (pokrojone w kostkę)
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna
Sklep Prymat

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Kminek cały Prymat
Sklep Prymat

Porada

Zamiast ciasta francuskiego można przygotować kapuśniaczki np. z ciasta drożdżowego. Do posypania kapuśniaczków można użyć też maku lub czarnuszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.

Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin. Następnie gotować przez około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odsączyć z wywaru i posiekać.
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Obrane cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać je wraz z grzybami do ugotowanej kapusty i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i przekroić na dwa prostokąty. Nałożyć na jeden i drugi kawałek ciasta przygotowane nadzienie i uformować dwa rulony. Rulony pokroić na równe części i zlepić wszystkie końce ciasta. Tak przygotowane paszteciki odwrócić łączeniem do dołu. Wierzch kapuśniaczków posmarować rozmąconym żółtkiem i piec w 200 st. C przez ok. 25 min. do zrumienienia się ciasta. Podawać z barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak