Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone rydze

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziękujemy Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało się nam uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiliśmy je ukisić. Rydze kiszone wyszły super!

Składniki:

Zobacz, jak ukisić rydze:

rydze 1 kilogram
cebula 500 gramów
pokruszony listkek laurowy Prymat 10 sztuk
Ziele angielskie całe XXL 10 sztuk
cukier 5 szczypt
sól 10 szczypt

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone rydze

Proces kiszenia grzybów trwa kilka tygodni. Najpierw grzyby krótko są gotowane, a potem układane w naczyniu i posypywane solą. Rydz kiszone to przysmak i jeśli masz tylko okazję go spróbować - polecam!

1. Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedziłem, schłodziłem.

2. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem (2-3 szczypty) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula. Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem.

3. Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką.

4. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.

Rydze kiszone to rarytas, który podaj się od święta. Rydze to grzyb jadalny, ale trudno rozpoznawalny, dlatego jeśli nie znasz się na grzybach - kup gotowy produkt ze sprawdzonego źródła. 

Równie pyszne są rydze smażone na maśle lub duszone w śmietanie. Zobacz te przepisy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak