Przepis i sposób przygotowania na: Rydze marynowane
Rydze marynowane to jeden ze sposobów na przyrządzenie tych pysznych i wyjątkowych grzybów. Najpierw grzyby są krótko obgotowywane, a potem zalewane zaprawą octową z cukrem i przyprawami - zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą.
1. Rydze opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, po czym zalać je gorącą wodą i zagotować 5-10 minut w zależności od wielkości grzybów. Odcedzić.
2. Przygotować marynatę gotując wodę z octem, solą, cukrem, pokrojoną w plasterki cebulą, listkami laurowymi. Cukru można dać mniej w zależności od preferencji smakowych.
3. Rydze przełożyć do wyparzonych słoiczków, dodać krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy,
4. Zalać rydze przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzować 10 minut od zagotowania lub w piekarniku w 100 stopniach 30 minut.
5. Wyjąć słoiczki z rydzami marynowanymi, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostudzenia.