Rydze marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby świeże

    30 sztuk
  • ocet

    1/2 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    1 łyżka
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    6 szt,
  • gorczyca

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rydze opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, po czym zalać je gorącą wodą i zagotować 5-10 minut w zależności od wielkości grzybów.Odcedzić. Przygotować marynatę gotując wodę z octem, solą, cukrem, pokrojoną w plasterki cebulą, listkami laurowymi.Cukru można dać mniej w zależności od preferencji smakowych.
Rydze przełożyć do wyparzonych słoiczków, dodać krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy,
Zalać rydze przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego ściereczką , zalać wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzować 10 minut od zagotowania lub w piekarniku w 100 stopniach 30 minut.
Wyjąć słoiczki z rydzami marynowanymi, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostudzenia.
Jolanta_P-S
rydze marynowane, są idealną zakąską

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 18.11.2014 16:01
Dopiero w tym roku spróbowałam spróbowałam tego pysznego grzyba i już jest moim ulubionym ;)
Klausia 11.09.2014 12:54
marynowanych jeszcze nie jadłam :)
Habibi 11.09.2014 11:35
Kocham rydze, choć w marynacie wolę grzybki wytwarzające śluz - ale u nas tak sucho było do dziś, że nawet grzybów nie ma,,, za to dziś od rana pada, więc kto wie, może się wreszcie pokażą :)
Mniam 11.09.2014 11:29
Też chciałabym mieć takie zapasy w swojej piwnicy :) muszą być rewelacyjne!
Anna169Hosz 11.09.2014 09:44
A u nas same podgrzybki :(
mysliwy 11.09.2014 09:30
Pycha! A u nas rydzów od zatrzęsienia;)
Gracer 11.09.2014 08:13
super grzybki
Konczi 11.09.2014 07:51
będą świetne !
pajbek 11.09.2014 07:21
Pyszności :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat