Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
grzyby świeże
30 sztuk -
ocet
1/2 szklanki -
woda
3 szklanki -
cukier
1/2 szklanki -
cebula
1 szt. -
sól
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
ziele angielskie
6 szt, -
Gorczyca biała cała Prymat
1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Rydze przełożyć do wyparzonych słoiczków, dodać krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy,
Zalać rydze przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego ściereczką , zalać wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzować 10 minut od zagotowania lub w piekarniku w 100 stopniach 30 minut.
Wyjąć słoiczki z rydzami marynowanymi, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostudzenia.
rydze marynowane, są idealną zakąską![]()
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się