Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku
Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki wrzucić do rondla z wcześniej rozpuszczonym masłem i na małym ogniu pod przykryciem dusić.
Obie cebule pokroić w talarki,posolić przyprawić pieprzem cytrynowym i odstawić na 1/h.Po tym zeszklić na patelni i dodać do rondla i dalej dusić od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą.
Czosnek można pokroić w kostkę jak i przecisnąć przez praskę.
Por pokroić i skropić cytryną.
Rybę należy rozłożyć osolić skropić cytryną i pieprzem czarnym,tak przygotowana powinna pół godziny odleżeć.Z przygotowanej z jajek i bułki tartej panierki usmażyć rybę.
Do duszącego się farszu dodać czosnek i por i dalej dusić,należy pamiętać o małym ogniu .Czas przygotowania farszu i smak zależy od jak najdłuższego duszenia warzyw,powinien wynosić jakieś 4 godzin w dostępach czasu,czyli dusimy godzinę na pół dajemy mu odpocząć.Na koniec do farszu dodajemy z puszki kukurydzę i chwile dusimy,dodając koncentrat pomidorowy.Rybę usmażoną w panierce przekładamy farszem i zdobimy w okół groszkiem.Przepis jest czasochłonny ale smak i aromat jest wspaniały.