Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno- cytrynowym

Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno- cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Cukinia średniej wielkości

    1,5 kg
  • mięso mielone cielęce

    200 g
  • mięso mielone wieprzowe

    100 g
  • ryż

    50 g
  • jajka

    2 szt
  • żółtko jaja

    3 szt
  • mleko

    200 ml
  • ser feta

    50 g
  • oliwa

    150 ml
  • cebula posiekana

    1 szt
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • sok z cytryny

    3 szt
  • jogurt grecki

    50 g
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • woda

    500 ml

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić końce i z jednej strony wydrążyć miąższ ze środka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek, ryż, 2 jajka, mleko, miętę, natkę pietruszki, połowę koperku, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać całą masę. Nafaszerować nią cukinie, lecz nie do pełna, ponieważ podczas gotowania farsz zwiększy swoją objętość. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka. W mniejszym garnku zagotować 500 ml wody i dodać sól, sok z 1 cytryny, liście laurowe i niewielką ilość oliwy z oliwek, po czym gotować przez 5 minut. Delikatnie przelać zawartość małego garnka do garnka z cukiniami i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić delikatnie powstały bulion, a cukinie trzymać w ciepłym miejscu.

Sos cytrynowo- jajeczny:
W miseczce ubić żółtka z sokiem z dwóch cytryn, dodać jogurt i mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i porcjami dodawać gorący bulion. Kiedy zawartości obu garnków się połączą,doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Jeśli to potrzebne, doprawić według smaku. Danie podawać na gorąco polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

23.05.2017 20:08
ciekawy przepis

Wacław

23.05.2017 14:49
smakowity obiad :-)

Bożena Matuszczyk

23.05.2017 13:41
Smakowicie i pomysłowo.;)

jagoda5913

23.05.2017 10:06
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat