Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno- cytrynowym

Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno- cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Cukinia średniej wielkości

    1,5 kg
  • mięso mielone cielęce

    200 g
  • mięso mielone wieprzowe

    100 g
  • ryż

    50 g
  • jajka

    2 szt
  • żółtko jaja

    3 szt
  • mleko

    200 ml
  • ser feta

    50 g
  • oliwa

    150 ml
  • cebula posiekana

    1 szt
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • sok z cytryny

    3 szt
  • jogurt grecki

    50 g
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • woda

    500 ml

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić końce i z jednej strony wydrążyć miąższ ze środka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek, ryż, 2 jajka, mleko, miętę, natkę pietruszki, połowę koperku, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać całą masę. Nafaszerować nią cukinie, lecz nie do pełna, ponieważ podczas gotowania farsz zwiększy swoją objętość. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka. W mniejszym garnku zagotować 500 ml wody i dodać sól, sok z 1 cytryny, liście laurowe i niewielką ilość oliwy z oliwek, po czym gotować przez 5 minut. Delikatnie przelać zawartość małego garnka do garnka z cukiniami i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić delikatnie powstały bulion, a cukinie trzymać w ciepłym miejscu.

Sos cytrynowo- jajeczny:
W miseczce ubić żółtka z sokiem z dwóch cytryn, dodać jogurt i mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i porcjami dodawać gorący bulion. Kiedy zawartości obu garnków się połączą,doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Jeśli to potrzebne, doprawić według smaku. Danie podawać na gorąco polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

23.05.2017 20:08
ciekawy przepis

Wacław

23.05.2017 14:49
smakowity obiad :-)

Bożena Matuszczyk

23.05.2017 13:41
Smakowicie i pomysłowo.;)

jagoda5913

23.05.2017 10:06
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat