Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
Cukinia średniej wielkości
1,5 kg -
mięso mielone cielęce
200 g -
mięso mielone wieprzowe
100 g -
ryż
50 g -
jajko
2 szt -
żółtko jajek
3 szt -
mleko
200 ml -
ser feta
50 g -
oliwa
150 ml -
cebula posiekana
1 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
sok z cytryny
3 szt -
jogurt grecki
50 g -
mąka kukurydziana
1 łyżka -
woda
500 ml
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
koperek świeży
1 łyżka -
świeża natka pietruszki
1 łyżka -
mięta
1/2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno-cytrynowym
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić końce i z jednej strony wydrążyć miąższ ze środka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek, ryż, 2 jajka, mleko, miętę, natkę pietruszki, połowę koperku, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać całą masę. Nafaszerować nią cukinie, lecz nie do pełna, ponieważ podczas gotowania farsz zwiększy swoją objętość. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka. W mniejszym garnku zagotować 500 ml wody i dodać sól, sok z 1 cytryny, liście laurowe i niewielką ilość oliwy z oliwek, po czym gotować przez 5 minut. Delikatnie przelać zawartość małego garnka do garnka z cukiniami i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić delikatnie powstały bulion, a cukinie trzymać w ciepłym miejscu.
Sos cytrynowo- jajeczny:
W miseczce ubić żółtka z sokiem z dwóch cytryn, dodać jogurt i mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i porcjami dodawać gorący bulion. Kiedy zawartości obu garnków się połączą,doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Jeśli to potrzebne, doprawić według smaku. Danie podawać na gorąco polane sosem.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się