Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno-cytrynowym

4.9
(49)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Cukinia średniej wielkości
1,5 kg
mięso mielone cielęce
200 g
mięso mielone wieprzowe
100 g
ryż
50 g
jajko
2 szt
żółtko jajek
3 szt
mleko
200 ml
ser feta
50 g
oliwa
150 ml
cebula posiekana
1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
sok z cytryny
3 szt
jogurt grecki
50 g
mąka kukurydziana
1 łyżka
woda
500 ml

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
koperek świeży
1 łyżka
Sklep Prymat
świeża natka pietruszki
1 łyżka
mięta
1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno-cytrynowym

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić końce i z jednej strony wydrążyć miąższ ze środka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek, ryż, 2 jajka, mleko, miętę, natkę pietruszki, połowę koperku, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać całą masę. Nafaszerować nią cukinie, lecz nie do pełna, ponieważ podczas gotowania farsz zwiększy swoją objętość. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka. W mniejszym garnku zagotować 500 ml wody i dodać sól, sok z 1 cytryny, liście laurowe i niewielką ilość oliwy z oliwek, po czym gotować przez 5 minut. Delikatnie przelać zawartość małego garnka do garnka z cukiniami i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić delikatnie powstały bulion, a cukinie trzymać w ciepłym miejscu.

Sos cytrynowo- jajeczny:
W miseczce ubić żółtka z sokiem z dwóch cytryn, dodać jogurt i mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i porcjami dodawać gorący bulion. Kiedy zawartości obu garnków się połączą,doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Jeśli to potrzebne, doprawić według smaku. Danie podawać na gorąco polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.05.2017 20:08
ciekawy przepis
Wacław 23.05.2017 14:49
smakowity obiad :-)
Bożena Matuszczyk 23.05.2017 13:41
Smakowicie i pomysłowo.;)
jagoda5913 23.05.2017 10:06
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak