Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczonej dynii na bazie bulionu oraz mleczka kokosowego. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który rozgrzeje oraz pożywi w chłodne jesienne dni.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę krem z dyni?
Marchewki obieramy i kroimy na pół. Małą dynię hokkaido* dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni i marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut.
* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka nada zupie głębszego smaku oraz koloru.
Pokrojoną cebulę szklimy na oliwe z oliwek. Upieczoną dynię oraz marchewki rozdrabniamy w dłoniach i przekładamy do naczynia. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, mleczko kokosowe, bulion* oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na jednolity i gładki mus. Zupę zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w kleksem oliwy i śmietany oraz ulubionymi dodatkami.
* Do przygotowania zupy możemy wykorzystać rosół lub ulubiony bulion mięsny, a w wersji wege - bulion warzywny.