Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Krem z dyni z pieczoną marchewką

5.0
(38)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna i rozgrzewająca zupa - krem dyniowy wzbogacony pieczoną marchewką, która dodaje zupie głębokiego, lekko słodkiego smaku warzyw korzennych. Polecam na zimowe wieczory!

 

Składniki:

miąższ z dyni
450 gramów
marchew
300 gramów
cebula czerwona
1 sztuka
sól
1 1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
pestki dyni
4 łyżki
olej dyniowy
2 łyżki
bulion
400-700 mililitrów
śmietana
150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z dyni z pieczoną marchewką

Dynię (w filmie dynia Hokkaido) przekrój na ćwiartki, oczyść z nasion i pokrój w plastry. Marchewki obierz i posiekaj w słupki. Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki.

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170°C.

Po podpieczeniu umieść warzywa w blenderze, dolej 400 ml bulionu i zmiksuj. Dolej śmietanę oraz opcjonalnie bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji). Dopraw gałką muszkatołową i zmiksuj ponownie.

Na patelni podpraż pestki dyni. Gotowe danie udekoruj prażonymi pestkami i olejem dyniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak