Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
miąższ z dyni
450 gramów -
marchew
300 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
sól
1 1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
pestki dyni
4 łyżki -
olej dyniowy
2 łyżki -
bulion
400-700 mililitrów -
śmietana
150 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Krem z dyni z pieczoną marchewką
Dynię (w filmie dynia Hokkaido) przekrój na ćwiartki, oczyść z nasion i pokrój w plastry. Marchewki obierz i posiekaj w słupki. Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki.
Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170°C.
Po podpieczeniu umieść warzywa w blenderze, dolej 400 ml bulionu i zmiksuj. Dolej śmietanę oraz opcjonalnie bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji). Dopraw gałką muszkatołową i zmiksuj ponownie.
Na patelni podpraż pestki dyni. Gotowe danie udekoruj prażonymi pestkami i olejem dyniowym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się