Krem z dyni z pieczoną marchewką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna i rozgrzewająca zupa - krem dyniowy wzbogacony pieczoną marchewką, która dodaje zupie głębokiego, lekko słodkiego smaku warzyw korzennych. Polecam na zimowe wieczory!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    450 gramów
  • marchew

    300 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • pestki dyni

    4 łyżki
  • olej dyniowy

    2 łyżki
  • bulion

    400-700 mililitrów
  • śmietana

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię (w filmie dynia Hokkaido) przekrój na ćwiartki, oczyść z nasion i pokrój w plastry. Marchewki obierz i posiekaj w słupki. Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki.

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170°C.

Po podpieczeniu umieść warzywa w blenderze, dolej 400 ml bulionu i zmiksuj. Dolej śmietanę oraz opcjonalnie bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji). Dopraw gałką muszkatołową i zmiksuj ponownie.

Na patelni podpraż pestki dyni. Gotowe danie udekoruj prażonymi pestkami i olejem dyniowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat