Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa krem z zielonych szparagów z jajkiem

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszną, aromatyczną oraz kremową zupę krem z zielonych szparagów z jajkiem oraz świeżym koperkiem. Zielone szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Krem pysznie smakuje z dodatkiem serka ricotta, kiełków oraz jajka ugotowanego na twardo.

Składniki:

ZUPA

szparagi zielone
1 pęczek
świeży koper
1 pęczek
cebula mała
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
bulion
500 mililitrów
śmietana kremówka
3 łyżki
masło
2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
3 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz w młynku Prymat
3 szczypty

DODATKI

ser ricotta
4 łyżki
kiełki
4 łyżki
jajko ugotowane na twardo
2 sztuki

Porada

Zupę podałam z serkiem ricotta, główkami szparagów oraz kiełkami jarmużu i kalarepy. Świetnym dodatkiem są także jajka ugotowane na twardo. Zupę możemy podać także z grzankami lub chipsami z boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonych szparagów z jajkiem

Sezonowe gotowanie powinno wejść nam w nawyk - jest zdrowe, ekonomiczne i wprowadza różnorodność w naszym gotowaniu. To jest przepis na zupę krem z zielonych szparagów, z serkiem ricotta i jajkiem.

KROK 1. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie chwilę smażymy i odstawiamy z palnika. Koperek siekamy.

KROK 2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodygi siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (przez około 10 minut).

KROK 3. Główki szparagów zalewamy gorącym bulionem lub lekko osoloną gorącą wodą i zostawiamy je na kilka minut (bez gotowania)*.

* Główki szparagów powinny być przygotowane al dente - wtedy zachowają swój kształt, chrupkość oraz wartości odżywcze.

KROK 4. Na koniec gotowania łodyżek dodajemy posiekany koperek (spory pęczek) oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Zupę doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak