Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonych szparagów z jajkiem
Sezonowe gotowanie powinno wejść nam w nawyk - jest zdrowe, ekonomiczne i wprowadza różnorodność w naszym gotowaniu. To jest przepis na zupę krem z zielonych szparagów, z serkiem ricotta i jajkiem.
KROK 1. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie chwilę smażymy i odstawiamy z palnika. Koperek siekamy.
KROK 2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodygi siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (przez około 10 minut).
KROK 3. Główki szparagów zalewamy gorącym bulionem lub lekko osoloną gorącą wodą i zostawiamy je na kilka minut (bez gotowania)*.
* Główki szparagów powinny być przygotowane al dente - wtedy zachowają swój kształt, chrupkość oraz wartości odżywcze.
KROK 4. Na koniec gotowania łodyżek dodajemy posiekany koperek (spory pęczek) oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Zupę doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.