Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Krem marchewkowy z sałatką z krewetek, odc. 27

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Egzotyczny krem z marchewki i pietruszki podany z sałatką z krewetek. Połączenie klasycznych smaków z odrobiną egzotyki. Pycha!

Składniki:

Zupa krem

czosnek 1 ząbek
cebula biała 1 sztuka
marchewka 6 sztuk
korzeń pietruszki 2 sztuki
świeża kolendra 2/3 pęczka
olej kokosowy 3 łyżki
liście kafiru 4 sztuki
wywar warzywny 1 litr
mleczko kokosowe 400 mililitrów
limonka 1/2 sztuki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Sałatka

awokado 1 sztuka
pomarańcza czerwona 1 sztuka
limonka 1 sztuka
kolendra 1/3 pęczka
krewetki koktajlowe gotowane 200 gramów
oliwa 2 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku

Porada

Krewetki w sałatce możemy zastąpić małżami, a dla osób, które nie przepadają za owocami morza, świetnym rozwiązaniem będzie sałatka z samymi owocami. Można ją wzbogacić, dodając np. kiwi.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Krem marchewkowy z sałatką z krewetek, odc. 27

Przygotuj:

- folia  do żywności

- blender

 

Sałatka:

1. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wykrawamy miąższ, który następnie kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.

2. Pomarańczę obieramy ze skóry, filetujemy i kroimy w kostkę.

3. Siekamy kolendrę.

4. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy także ugotowane krewetki.

5. Całość solimy, doprawiamy imbirem i mieszamy.

6. Miskę nakrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.

 

Zupa:

1. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w grubą kostkę, marchewkę i pietruszkę w małe plasterki.

2. Listki i łodygi kolendry grubo siekamy.

3. W ganku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Minutę mieszamy i dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz listki kafiru.

4. Doprawiamy do smaku curry, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

5. Wlewamy bulion, by przykrył warzywa. Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

6. Z ugotowanej zupy wyjmujemy liście kafiru. Dodajemy połowę mleka kokosowego i wsypujemy kolendrę.

7. Zupę miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo mleko kokosowe, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

8. Krem solimy i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Możemy także dodać do smaku sok z limonki.

 

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nakładamy gorącą zupę krem i schłodzoną sałatkę z krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgSoN 15.04.2021 20:24
Czy krewetki do sałatki dodajemy surowe?
Doradca Smaku 19.04.2021 19:17
Witaj, krewetki muszą być ugotowane. Pozdrawiam, Doradca Smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak