odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Krem marchewkowy z sałatką z krewetek, odc. 27

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Egzotyczny krem z marchewki i pietruszki podany z sałatką z krewetek. Połączenie klasycznych smaków z odrobiną egzotyki. Pycha!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa krem

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchewka

    6 sztuk
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • świeża kolendra

    2/3 pęczka
  • olej kokosowy

    3 łyżki
  • liście kafiru

    4 sztuki
  • wywar warzywny

    1 litr
  • mleczko kokosowe

    400 mililitrów
  • limonka

    1/2 sztuki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

Sałatka

  • awokado

    1 sztuka
  • pomarańcza czerwona

    1 sztuka
  • limonka

    1 sztuka
  • kolendra

    1/3 pęczka
  • krewetki koktajlowe gotowane

    200 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- folia  do żywności

- blender

 

Sałatka:

1. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wykrawamy miąższ, który następnie kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.

2. Pomarańczę obieramy ze skóry, filetujemy i kroimy w kostkę.

3. Siekamy kolendrę.

4. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy także ugotowane krewetki.

5. Całość solimy, doprawiamy imbirem i mieszamy.

6. Miskę nakrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.

 

Zupa:

1. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w grubą kostkę, marchewkę i pietruszkę w małe plasterki.

2. Listki i łodygi kolendry grubo siekamy.

3. W ganku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Minutę mieszamy i dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz listki kafiru.

4. Doprawiamy do smaku curry, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

5. Wlewamy bulion, by przykrył warzywa. Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

6. Z ugotowanej zupy wyjmujemy liście kafiru. Dodajemy połowę mleka kokosowego i wsypujemy kolendrę.

7. Zupę miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo mleko kokosowe, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

8. Krem solimy i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Możemy także dodać do smaku sok z limonki.

 

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nakładamy gorącą zupę krem i schłodzoną sałatkę z krewetkami.

Doradca Smaku
Krewetki w sałatce możemy zastąpić małżami, a dla osób, które nie przepadają za owocami morza, świetnym rozwiązaniem będzie sałatka z samymi owocami. Można ją wzbogacić, dodając np. kiwi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IgSoN 5 tygodni temu
Czy krewetki do sałatki dodajemy surowe?
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Witaj, krewetki muszą być ugotowane. Pozdrawiam, Doradca Smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat