Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Krem marchewkowy z sałatką z krewetek, odc. 27
Przygotuj:
- folia do żywności
- blender
Sałatka:
1. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wykrawamy miąższ, który następnie kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.
2. Pomarańczę obieramy ze skóry, filetujemy i kroimy w kostkę.
3. Siekamy kolendrę.
4. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy także ugotowane krewetki.
5. Całość solimy, doprawiamy imbirem i mieszamy.
6. Miskę nakrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.
Zupa:
1. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w grubą kostkę, marchewkę i pietruszkę w małe plasterki.
2. Listki i łodygi kolendry grubo siekamy.
3. W ganku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Minutę mieszamy i dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz listki kafiru.
4. Doprawiamy do smaku curry, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
5. Wlewamy bulion, by przykrył warzywa. Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
6. Z ugotowanej zupy wyjmujemy liście kafiru. Dodajemy połowę mleka kokosowego i wsypujemy kolendrę.
7. Zupę miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo mleko kokosowe, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
8. Krem solimy i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Możemy także dodać do smaku sok z limonki.
Sposób podania:
Do głębokiego talerza nakładamy gorącą zupę krem i schłodzoną sałatkę z krewetkami.