Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Krem z dyni z dodatkami wg Piotra Ogińskiego
4-centymetrowy kawałek imbiru, ząbki czosnku, posiekane papryczkę chili i cebulę, ziele angielskie oraz kolendrę podsmażamy na oliwie przez 2 minuty. Całość solimy, dodajemy świeżą kolendrę, rozmaryn oraz pokrojoną dynię i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Podsmażoną dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30 minut.
Z ugotowanej zupy wyciągamy ziele angielskie, dodajemy śmietankę oraz papryki, zagotowujemy ją i mielimy na gładką masę (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody i ponownie zagotowujemy). Gotową zupę przelewamy do miski, układamy wędzoną pierś z kurczaka, prażone orzeszki ziemne, świeżą kolendrę i pokruszoną bezę.
Smacznego!