Co na obiad: Krem z dyni z dodatkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

W sam raz na rozgrzanie w chłodne jesienne popołudnia. Krem z dyni z nieoczywistymi dodatkami, które z pewnością urozmaicą to popularne o tej porze roku danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem z dyni:

  • oliwa

  • imbir

    4 cm
  • czosnek

    4 ząbki
  • papryczka chili

    2 szt.
  • biała cebula

    1 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • dynia hokkaido

    1/2 szt.
  • bulion

    1 l
  • śmietanka 36%

    200 ml
  • papryka węgierska

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • wędzona pierś z kurczaka

  • prażone orzeszki ziemne

  • świeża kolendra

  • beza

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4-centymetrowy kawałek imbiru, ząbki czosnku, posiekane papryczkę chili i cebulę, ziele angielskie oraz kolendrę podsmażamy na oliwie przez 2 minuty. Całość solimy, dodajemy świeżą kolendrę, rozmaryn oraz pokrojoną dynię i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Podsmażoną dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30 minut.

Z ugotowanej zupy wyciągamy ziele angielskie, dodajemy śmietankę oraz papryki, zagotowujemy ją i mielimy na gładką masę (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody i ponownie zagotowujemy). Gotową zupę przelewamy do miski, układamy wędzoną pierś z kurczaka, prażone orzeszki ziemne, świeżą kolendrę i pokruszoną bezę.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat