Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Krem z dyni z dodatkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W sam raz na rozgrzanie w chłodne jesienne popołudnia. Krem z dyni z nieoczywistymi dodatkami, które z pewnością urozmaicą to popularne o tej porze roku danie.

Składniki:

Krem z dyni:

oliwa
imbir 4 cm
czosnek 4 ząbki
papryczka chili 2 szt.
cebula biała 1 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
świeża kolendra 1 pęczek
rozmaryn 2 gałązki
dynia hokkaido 1/2 szt.
bulion 1 l
śmietanka 36% 200 ml
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Dodatki:

wędzona pierś z kurczaka
prażone orzeszki ziemne
świeża kolendra
beza

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Krem z dyni z dodatkami wg Piotra Ogińskiego

4-centymetrowy kawałek imbiru, ząbki czosnku, posiekane papryczkę chili i cebulę, ziele angielskie oraz kolendrę podsmażamy na oliwie przez 2 minuty. Całość solimy, dodajemy świeżą kolendrę, rozmaryn oraz pokrojoną dynię i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Podsmażoną dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30 minut.

Z ugotowanej zupy wyciągamy ziele angielskie, dodajemy śmietankę oraz papryki, zagotowujemy ją i mielimy na gładką masę (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody i ponownie zagotowujemy). Gotową zupę przelewamy do miski, układamy wędzoną pierś z kurczaka, prażone orzeszki ziemne, świeżą kolendrę i pokruszoną bezę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak