Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Warzywa stir-fry z tofu, odc. 11
Sposób przygotowania:
1. Brokuły wrzucamy do osolonej wrzącej wody ze szczyptą cukru i krótko gotujemy.
2. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Kroimy także papryczki chili i minikukurydzę oraz na połówki grzyby shitake.
3. Odcedzamy brokuły. Różyczki przekrajamy na pół.
4. Nagrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, paprykę, papryczki chili, minikukurydzę oraz grzybki. Całość mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy imbir do smaku i groszek cukrowy, ponownie mieszając.
5. Dodajemy kiełki fasoli mung oraz brokuły. Mieszamy całość i doprawiamy przyprawą garam masala.
6. Po wymieszaniu wrzucamy do woka prażone orzeszki ziemne i mieszając , wlewamy sosy rybny sojowy.
7. Tofu kroimy na tarce w płatki. Kolendrę siekamy.
8. Do warzyw w woku dodajemy kurkumę i całość dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Warzywa z patelni przekładamy do miseczek. Posypujemy kolendrą, na górze układamy tofu i ozdabiamy listkiem kolendry.