odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Warzywa stir-fry z tofu, odc. 11

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Stir-fry to technika przyrządzania dań polegająca na szybkim smażeniu i mieszaniu składników, dzięki czemu są chrupkie i pełne smaku zarazem! Koniecznie wypróbujcie ten przepis w wersji wegetariańskiej z dodatkiem wędzonego tofu. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • brokuł

    7 różyczek
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    0,5 sztuki
  • czerwona papryczka chili

    0,5 sztuki
  • kukurydza minikolby Smak

    3 sztuki
  • grzyby shiitake

    4 sztuki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • groszek cukrowy

    6 sztuk
  • kiełki fasoli mung

    1 szklanka
  • prażone orzeszki ziemne

    0,5 szklanki
  • sos rybny

    3 łyżki
  • sos sojowy

    4-5 łyżek
  • tofu wędzone

    100 g
  • świeża kolendra

    pęczek

Do smaku:

  • sól

    szczypta
  • cukier

    szczypta
  • Imbir mielony Prymat

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

Do dekoracji:

  • listki kolendry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1.  Brokuły wrzucamy do osolonej wrzącej wody ze szczyptą cukru i krótko gotujemy.

2. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Kroimy także papryczki chili i minikukurydzę oraz na połówki grzyby shitake.

3. Odcedzamy brokuły. Różyczki przekrajamy na pół.

4. Nagrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, paprykę, papryczki chili, minikukurydzę oraz grzybki. Całość mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy imbir do smaku i groszek cukrowy, ponownie mieszając.

5. Dodajemy kiełki fasoli mung oraz brokuły. Mieszamy całość i doprawiamy przyprawą garam masala.

6. Po wymieszaniu wrzucamy do woka prażone orzeszki ziemne i mieszając , wlewamy sosy rybny sojowy.

7. Tofu kroimy na tarce w płatki. Kolendrę siekamy.

8. Do warzyw w woku dodajemy kurkumę i całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Warzywa z patelni przekładamy do miseczek. Posypujemy kolendrą, na górze układamy tofu i ozdabiamy listkiem kolendry.

 

Doradca Smaku
Trik: Ugotowane brokuły zachowają kolor dłużej, jeśli będziemy przechowywać je w wodzie z lodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat