Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z cukinii z kozim serem i słonecznikiem
Uwielbiam cukinię i często wykorzystuję ją w mojej kuchni, bo jest lekkostrawna i bardzo zdrowa. Cukinia to prawdziwe bogactwo witamin!
Zapraszam Was na kolejną zupę z cukinią w roli głównej, ale tym razem w formie kremu. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje z kawałkami koziego sera sałatkowego oraz kiełkami słonecznika.
KROK 1. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Wszystko smażymy około 7 - 8 minut, aż cukinia delikatnie zmięknie.
Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy wszystko przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekaną natkę pietruszki.
KROK 3. Zupę ściągamy z palnika i miksujemy na jednolity krem, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy solą i zmielonym pieprzem.