Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    300 g
  • cielęcina

    300 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • ogóreczki konserwowe

  • chrzan tarty

Marynata do karkówki

  • tymianek

  • oregano

  • zioła prowansalskie

  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa z oliwek

  • musztarda rosyjska

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Marynata do cielęciny

  • chili pieprz cayenne

  • kminek mielony

  • oliwa z oliwek

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Sos

  • keczup łagodny

    4 łyżki
  • woda

    20 ml
  • miód

    3 łyżki
  • musztarda rosyjska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Na początku przygotowujemy marynatę do karkówki. Do miski wsypujemy po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do miski. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Karkówkę doprawiamy solą, mielonym pieprzem i dokładnie nacieramy marynatą z obu stron.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Cielęcinę posypujemy solą i mielonym pieprzem. Obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy kminkiem mielonym i chili. Następnie kroimy boczek w grube plastry.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Rozpoczynamy grillowanie mięs. Na rozgrzanego grilla wkładamy najpierw cielęcinę i grillujemy ją z obu stron łącznie przez ok. 4 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Po tym czasie mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. W tym czasie na grilla wrzucamy karkówkę i również grillujemy ok. 4 minuty z obu stron. Następnie dokładamy karkówkę do piekarnika.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
W tym czasie grillujemy boczek przez ok. 4-5 minut i przygotowujemy sos. Do gorącego rondelka wlewamy 20 ml wody i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy 4 łyżki keczupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Dodajemy 1-2 łyżeczki musztardy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach
Szykujemy talerze dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Przygotowujemy trzy miseczki na sosy: przygotowany wcześniej sos miodowo-keczupowy, chrzan i musztardę rosyjską. Kawałki mięsa wykładamy obok siebie na talerzu i podajemy. Bon apetit!

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat