Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na kopytka:
-
ziemniaki ugotowane
500 gramów -
mąka pszenna
100 gramów -
jajko
1 sztuka -
sól
do smaku
Na sos grzybowy:
-
grzyby suszone
50 gramów -
śmietanka 36%
100 mililitrów -
cebula
1 sztuka -
mąka
2 łyżki -
oliwa
2 łyżki -
czosnek
1 ząbek
Do smaku:
-
Przyprawa do potraw Kucharek
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i zmiksować blenderem lub przecisnąć przez maszynkę. Gotowe przełożyć na stolnicę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, delikatnie wyrobić.
W dużym garnku z odrobiną soli ugotować wodę, w momencie wrzenia wrzucić kluseczki i gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyłowić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sos grzybowy:
Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wystudzone grzyby pokroić w paseczki, nie wylewając wywaru z gotowania. Na małą, rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę, czosnek i ugotowane grzyby. Zalać śmietaną i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, czosnkiem i wywarem z gotowanych grzybów.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się