Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i zmiksować blenderem lub przecisnąć przez maszynkę. Gotowe przełożyć na stolnicę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, delikatnie wyrobić.
W dużym garnku z odrobiną soli ugotować wodę, w momencie wrzenia wrzucić kluseczki i gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyłowić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sos grzybowy:
Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wystudzone grzyby pokroić w paseczki, nie wylewając wywaru z gotowania. Na małą, rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę, czosnek i ugotowane grzyby. Zalać śmietaną i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, czosnkiem i wywarem z gotowanych grzybów.