Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem grzybowym

5.0
(61)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kopytka, danie samodzielne lub jako dodatek do sosu lub gulaszu. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt jest przepyszny.  Prosta potrawa, ale możne być podana na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi.

Składniki:

Na kopytka:

ziemniaki ugotowane 500 gramów
mąka pszenna 100 gramów
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Na sos grzybowy:

grzyby suszone 50 gramów
śmietanka 36% 100 mililitrów
cebula 1 sztuka
mąka 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i zmiksować blenderem lub przecisnąć przez maszynkę. Gotowe przełożyć na stolnicę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, delikatnie wyrobić.

W dużym garnku z odrobiną soli ugotować wodę, w momencie wrzenia wrzucić kluseczki i gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyłowić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.

Sos grzybowy:

Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wystudzone grzyby pokroić w paseczki, nie wylewając wywaru z gotowania. Na małą, rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę, czosnek i ugotowane grzyby. Zalać śmietaną i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, czosnkiem i wywarem z gotowanych grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak