Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kopytka z sosem grzybowym

5.0
(61)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kopytka, danie samodzielne lub jako dodatek do sosu lub gulaszu. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt jest przepyszny.  Prosta potrawa, ale możne być podana na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi.

Składniki:

Na kopytka:

ziemniaki ugotowane
500 gramów
mąka pszenna
100 gramów
jajko
1 sztuka
sól
do smaku
Sklep Prymat

Na sos grzybowy:

grzyby suszone
50 gramów
śmietanka 36%
100 mililitrów
cebula
1 sztuka
mąka
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
czosnek
1 ząbek

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i zmiksować blenderem lub przecisnąć przez maszynkę. Gotowe przełożyć na stolnicę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, delikatnie wyrobić.

W dużym garnku z odrobiną soli ugotować wodę, w momencie wrzenia wrzucić kluseczki i gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyłowić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.

Sos grzybowy:

Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wystudzone grzyby pokroić w paseczki, nie wylewając wywaru z gotowania. Na małą, rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę, czosnek i ugotowane grzyby. Zalać śmietaną i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, czosnkiem i wywarem z gotowanych grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak