Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne zrazy wołowe

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na zrazy wołowe - Jak zrobić zrazy wołowe zawijane, żeby były miękkie i pyszne? Dowiesz się z tego przepisu. Koniecznie wypróbuj! 

Składniki:

polędwica wołowa 1 kilogram
cebula 1 sztuka
ogórek kiszony 3 sztuki
boczek wędzony 150 gramów
sól do smaku do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku
Musztarda delikatesowa Prymat 1/2 słoika
olej 4 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne zrazy wołowe

Zrazy wołowe z ogórkiem, boczkiem i musztardą to przepis na pyszny tradycyjny obiad. Zrazy wołowe zawijane z cebulą, boczkiem i ogórkiem , najlepiej smakują z kaszą gryczaną i sałatką z ogórków kiszonych. To najbardziej tradycyjna odsłona tego dania, którą pokochają wszyscy, którzy jej spróbują. 

Przepis na zrazy wołowe jest bardzo prosty, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. 

 

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

2. Każdy plaster z jednej strony cienko posmarować musztardą.

3. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.

4. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemnobrązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut, w razie potrzeby dolewając wody.

5. Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.

Na myśl o przepisie na drugie danie z dodatkiem mięsa, pojawiają się zrazy wołowe zawijane! Możecie  podać również jako obiad świąteczny:

Rolada z suszonymi śliwkami

Soczysty schab pieczony

Kaczka pieczona w rękawie

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 15.05.2014 09:51
Pyszne mięsko :-)
wyattearp 15.05.2014 09:37
uwielbiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kasienka23 14.05.2014 16:59
pyszna zraziki!
Krzysztof15 14.05.2014 15:33
moje ulubione
Beatris 14.05.2014 14:49
Aż zrobiłam się głodna...
2milutka 14.05.2014 13:21
Ale apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak