Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne zrazy wołowe
Zrazy wołowe z ogórkiem, boczkiem i musztardą to przepis na pyszny tradycyjny obiad. Zrazy wołowe zawijane z cebulą, boczkiem i ogórkiem , najlepiej smakują z kaszą gryczaną i sałatką z ogórków kiszonych. To najbardziej tradycyjna odsłona tego dania, którą pokochają wszyscy, którzy jej spróbują.
Przepis na zrazy wołowe jest bardzo prosty, a efekt zachwyca smakiem i aromatem.
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
2. Każdy plaster z jednej strony cienko posmarować musztardą.
3. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.
4. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemnobrązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut, w razie potrzeby dolewając wody.
5. Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.