Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Chlebek
-
mąka pszenna
1 kg -
jajko
1 szt -
olej
200 ml -
woda
300 ml -
mleko
150 ml -
sól
1 łyżka -
cukier
1 łyżka -
drożdże
100 g -
serek śmietankowy
100 g -
natka pietruszki
-
pomidory suszone Smak
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chłodnik
-
ogórki małosolne
9 szt -
kefir
1 l -
śmietana 30%
100 ml -
zakwas żytni
100 ml -
koperek świeży
-
Musztarda miodowa Prymat
-
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37
Kroki postępowania

Przygotowujemy nadzienie do chlebka. Suszone pomidory kroimy w paski, dodajemy serek śmietankowy, natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy.


Komentarze (1)