Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego

odc. 6 Najlepsza Kuchnia!

Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Bigos z suszonymi śliwkami, grzybami, z mięsem, kiełbasą oraz boczkiem przygotował Piotr Ogiński z pomocą Dominiki Skoczylas. Danie podał z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym. Jeśli jesteście ciekawi, jak przyrządzić tradycyjny bigos, klikajcie i oglądajcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bigos:

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • kiełbasa

    300 g
  • boczek wędzony

    300 g
  • wieprzowina

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    1 duża łyż.
  • grzyby suszone

    10 szt.
  • śliwki suszone

    10-12 szt.
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 szt.
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 duża łyż.
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta

Na grzanki:

  • chleb

    kilka kromek
  • masło

    do smarowania
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    0,5 mała łyż.
  • zioła świeże

    duża łyż.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego

Przygotowujemy mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

Mięso i cebulę wkładamy do rozgrzanego naczynia. Dodajemy musztardę. Grzyby i pokrojone śliwki dodajemy do reszty składników w naczyniu. Dodajemy koncentrat i owoce jałowca, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę.

Zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową Syncro – Clik*, od momentu wyskoczenia czerwonego guzika gotujemy 20 minut.

Zioła drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy z dwóch stron grzanki, uzyskując efekt grillowania.

Bigos podajemy z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Pokrywa Syncro-Clik i okrągła patelnia grillowa na grzanki Zepter.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat