Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na bigos:
-
kapusta kiszona
1 kg -
kiełbasa
300 g -
boczek wędzony
300 g -
wieprzowina
400 g -
cebula
1 szt. -
koncentrat pomidorowy
1 duża łyż. -
grzyby suszone
10 szt. -
śliwki suszone
10-12 szt. -
Owoc jałowca cały Prymat
5 szt. -
Musztarda rosyjska Prymat
1 duża łyż. -
sól
szczypta -
pieprz
szczypta
Na grzanki:
-
chleb
kilka kromek -
masło
do smarowania -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
0,5 mała łyż. -
zioła świeże
duża łyż.
Przepis i sposób przygotowania Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego
Przygotowujemy mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
Mięso i cebulę wkładamy do rozgrzanego naczynia. Dodajemy musztardę. Grzyby i pokrojone śliwki dodajemy do reszty składników w naczyniu. Dodajemy koncentrat i owoce jałowca, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę.
Zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową Syncro – Clik*, od momentu wyskoczenia czerwonego guzika gotujemy 20 minut.
Zioła drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy z dwóch stron grzanki, uzyskując efekt grillowania.
Bigos podajemy z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Pokrywa Syncro-Clik i okrągła patelnia grillowa na grzanki Zepter.
Komentarze (0)