Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego
Przygotowujemy mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
Mięso i cebulę wkładamy do rozgrzanego naczynia. Dodajemy musztardę. Grzyby i pokrojone śliwki dodajemy do reszty składników w naczyniu. Dodajemy koncentrat i owoce jałowca, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę.
Zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową Syncro – Clik*, od momentu wyskoczenia czerwonego guzika gotujemy 20 minut.
Zioła drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy z dwóch stron grzanki, uzyskując efekt grillowania.
Bigos podajemy z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Pokrywa Syncro-Clik i okrągła patelnia grillowa na grzanki Zepter.