Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z suszonymi grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 2 saszetki
grzyby suszone 1 szklanka
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
Kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka
woda ciepła 2 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

To lekkie, wspaniałe danie pełne aromatów wymaga trochę czasu, aby mu poświęcić podczas gotowania ryżu, ale zapewniam, że jest tego warte.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Na kilka godzin przed przygotowaniem dania zalewam suszone grzyby zimną wodą, aby zmiękły i aby pozbyć się (niechcianych dodatków). Odsączam grzyby i kroję na mniejsze części. Nie wylewam wody (brązowej i pełnej aromatu), odcedzam przez sitko i wykorzystam do dania.
Krok 1 - Risotto z suszonymi grzybami foto
2
Na patelni rozgrzewam masło i olej, wrzucam cebulkę pokrojoną w kostkę, chwilę mieszam i dodaję grzyby oraz zioła prowansalskie do smaku.
Krok 2 - Risotto z suszonymi grzybami foto
3
Kiedy cebula zeszkli się, a grzyby uwolnią aromat - wsypuję 2 saszetki ryżu i razem mieszam, chwilowo niczym nie podlewając (ryż mysi się przez moment podsmażyć).
Krok 3 - Risotto z suszonymi grzybami foto
4
W tym czasie rozpuszczam w gorącej wodzie kostkę warzywną (może być rosołowa - Kucharek).
Krok 4 - Risotto z suszonymi grzybami foto
5
Teraz podlewam na przemian risotto bulionem warzywnym i wodą z moczenia grzybów (którą wcześniej odcedziłam), mieszam i chwilę duszę. Ten etap wymaga stałego pilnowania potrawy, ale za to gwarantuje niepowtarzalny smak i uwolnienie wszystkich aromatów.
Krok 5 - Risotto z suszonymi grzybami foto
6
Dolewam bulion i wodę po grzybkach w małych ilościach stale mieszając do ugotowania się ryżu (nie może być przegotowany) i na koniec doprawiam danie przyprawami do smaku.
Krok 6 - Risotto z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 10.01.2015 21:51
Na pewno smaczne.
Megg 10.01.2015 19:13
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak