Risotto z botwinką i fetą

Risotto z botwinką i fetą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • ryż do risotto

    150 g
  • ser feta

    100 g
  • botwinka

    1/2 pęczka
  • bulion

    650 ml
  • masło

    1,5 łyżki
  • pieprz kolorowy

  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z botwinką i fetą foto
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem.
Krok 2 - Risotto z botwinką i fetą foto

Wówczas zalewamy go chochlą bulionu tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy jego chochlę. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę.

Krok 3 - Risotto z botwinką i fetą foto
5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem (Risotto zwykle jest gotowe po 15 minutach, jednak trzeba zwrócić uwagę na czas podany na opakowaniu ryżu). Gdy ryż będzie miękki wyłączamy ogień i dodajemy pokruszony ser feta, można zostawić odrobinę do dekoracji, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Botwinka nie powinna się rozgotować, powinna pozostać chrupiąca.
Krok 4 - Risotto z botwinką i fetą foto
Risotto od razu podajemy posypane fetą i szczypiorkiem. Życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 20.08.2015 13:57
ciekawe zastawienie
Konczi 06.09.2013 10:08
bardzo fajne połączenie
w mojej kuchni 06.09.2013 06:53
ryż z buraczkami-brzmi ciekawie a wygląda na smaczne
msmors 05.09.2013 22:48
fajny przepis
stokrotka 05.09.2013 22:26
ciekawe połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat