Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto czereśniowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 gram
czereśnie 200 gram
masło 2 łyżki
cebulka szalotka/mała/ 1 szt
migdały pokrojone 50 gram
bulion warzywny 500 ml
sól do smaku
wino białe 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto czereśniowe

Kroki postępowania

1
-Zagotować bulion.
-Łyżkę masła umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/.
-Wsypać ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką.
Krok 1 - Risotto czereśniowe foto
2
-Dodać wino/ użyłam prosecco/ , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Wlać dwie małe chochelki bulionu i kontynuować gotowanie.
Krok 2 - Risotto czereśniowe foto
3
-Wsypać połówki wypestkowanych czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/.
-Bulion dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Zdjąć z ognia , dodać drobno posiekane migdały, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Risotto czereśniowe foto
4
-Odstawić na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze.
-Ozdobić świeżymi listkami i migdałami/ ...a kto chce może dodać kilka kropli wiśniowego lub czereśniowego trunku......../.
Krok 4 - Risotto czereśniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 02.07.2013 07:29
Super propozycja na letni obiad :)
Mniam 02.07.2013 07:22
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak