Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ramen

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 duże sztuki
marchewki 3 sztuki
por 10 dkg
seler korzeniowy 10 dkg
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
makaron pszenny wg uznania
jajko 4 sztuki
sos sojowy wg uznania
natka pietruszki wg uznania
imbir starty wg uznania
pasta miso jasna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ramen

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, przekroić na pół, mocno zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 1 - Ramen foto
2
Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami zimnej wody. Marchewki i seler obrać, pokroić na trochę mniejsze kawałki. Por oczyścić, umyć. Warzywa dodać do mięsa razem ze zrumienioną cebulą. Wszystko powoli zagotować, zebrać szumowiny. Do wywaru dodać trochę soli i pieprzu. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 2,5 godziny.
Krok 2 - Ramen foto
3
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek.
Krok 3 - Ramen foto
4
Udka z kurczaka wyjąć z wywaru, obrać z kości. Do każdego talerza wlać kilka kropli sosu sojowego, dodać po trochu obranego i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru i po trochu pasty miso, nalać porcję wywaru. Do wywaru włożyć trochę ugotowanego makaronu, przekrojone na pół jajko, trochę mięsa i warzyw wyjętych z wywaru. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Ramen foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak