Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie chrzanowym
Przepis na pulpety w sosie chrzanowym, w którym delikatne kuleczki z mielonego mięsa (możesz użyć drobiowego, wieprzowego, wołowego lub mieszanego) łączą się z aromatycznym, subtelnym i lekko ostrym sosem chrzanowym. Danie obiadowe, które znakomicie zaspakaja głód i jest bardzo szybkie i proste do przygotowania.
Kroki postępowania
Pół bułki wstawiamy do wody, namaczamy przez kilka minut i odciskamy z niej wodę. Kroimy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek. Z jajka oddzielamy żółtko od białka.
Mięso mielone mieszamy dokładnie z opisanymi wyżej składnikami.
W garnku zagotowujemy wodę i kostkę bulionową. Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je na talerz.
Śmietanę mieszamy z mąką. Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami.
Sos chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki i mieszamy.
Pulpety w sosie chrzanowym podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego!