Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

pulpety

  • filet z indyka

    60 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • koperek

    1/2
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • marchew

    2 sztuki
  • kasza jaglana

    1/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka

sos

  • masło klarowane

    1 łyzka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • koperek

    1/2 pęćzka
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • mleko

    1 i 1/2 szklanki

Pozostałe:

  • marchewka

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • pieprz

    1 ziarna czerwony
  • papryka czerwona

    1 kawałek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę.
Krok 2 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
Przekładam do miski, dodaję pokrojony koper, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte marchewki na drobnej tarce, dodaję sól, pieprz .
Krok 3 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
Kaszę jaglana gotuję według instrukcji opakowania i studzę. dodaję do mięsa i całość mieszam.
Krok 4 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
Formuję nie za duże kulki w dłoniach. W garnku zagotowuje wodę dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki i gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka, i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe i gotuję w niej pulpety około 10 minut. Muszą wypłynąć na wierzch.
Krok 5 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
Sos:
Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek i wstawiam na gaz żeby sos się zagotował. Zdejmuje z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą, pieprzem.
Krok 6 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
Pulpety podaję z sosem i marchewkami, posypuje papryką i pieprzem.
mysza75
Kasza jaglana zastępuję bułkę i wiąże pulpety dlatego nie dodajemy już bułki.Do sosu beszamelowego można dodać na końcu żółtko ja zapomniałam, wtedy sosu już nie gotujemy. Sos robimy na wolnym ogniu żeby nie przypalić mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Adrians 19.10.2022 15:25
Pyszne pulpety Bardzo polecam
Ada-Gaba 29.11.2016 21:59
bardzo apetyczne
Klausia 23.09.2016 21:38
Wyglądają super
sezamek 21.07.2016 14:34
wyglądają obłędnie
Alex_M 10.07.2016 16:22
baaardzo lubię:)
KORAL 07.07.2016 20:14
Super pulpety :)
Bernadeta1 01.07.2016 16:25
bardzo apetycznie wyglądają !
ben-ka 30.06.2016 21:20
To coś dla mnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat