Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
pulpety
-
filet z indyka
60 dkg -
cebula
1 sztuka -
czosnek
4 ząbki -
koperek
1/2 -
sól i pieprz
1 do smaku -
marchew
2 sztuki -
kasza jaglana
1/3 szklanki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
jajko
1 sztuka
sos
-
masło klarowane
1 łyzka -
mąka pszenna
1 łyżka -
koperek
1/2 pęćzka -
śmietana 18 proc
1/2 szklanki -
sól i pieprz
1 do smaku -
mleko
1 i 1/2 szklanki
Pozostałe:
-
marchewka
2 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
ziele angielskie
3 sztuki -
pieprz
1 ziarna czerwony -
papryka czerwona
1 kawałek
Przepis i sposób przygotowania Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Kroki postępowania





Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek i wstawiam na gaz żeby sos się zagotował. Zdejmuje z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą, pieprzem.

Kasza jaglana zastępuję bułkę i wiąże pulpety dlatego nie dodajemy już bułki.Do sosu beszamelowego można dodać na końcu żółtko ja zapomniałam, wtedy sosu już nie gotujemy. Sos robimy na wolnym ogniu żeby nie przypalić mąki.![]()
Komentarze (8)