Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie grzybowym
Domowy, sprawdzony przepis na delikatne wieprzowe pulpety w sosie grzybowym: wyrazistym, gęstym i bardzo aromatycznym.
Dowiesz się krok po kroku:
- jak przygotować sos z suszonych grzybów leśnych?
- jak wyrobić masę na pulpety?
- jak gotować pulpety?
- jak zagęścić sos grzybowy?
Kroki postępowania
Sos grzybowy: Grzyby namoczyć na co najmniej 1 godzinę w ciepłej wodzie / wrzątku. Odcedzić i opłukać.
Pokroić grzyby w paski, obgotować. Odcedzić pozostawiając wywar po gotowaniu grzybów.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło, przesmażyć cebulę, dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw.
Pulpety: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, oregano oraz sól i pieprz.
Dłońmi wyrobić jednolitą masę mięsną, formować małe pulpeciki, każdego obtoczyć w mące pszennej.
Do garnka z warzywami wlać wywar z gotowania grzybów, włożyć pulpety. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa.
Gotować na wolnym ogniu 30 minut, doprawić solą i pieprzem.
Śmietankę połączyć z paroma łyżkami sosu i ewentualnie łyżką mąki pszennej jeśli sos wyszedł za rzadki. Przelać do garnka, delikatnie wymieszać.