Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie grzybowym

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pulpety w sosie grzybowym. W 7 krokach pokaże Ci jak zrobić mięso na pulpety oraz aromatyczny sos z suszonych grzybów leśnych. 

Składniki:

Pulpety

szynka wieprzowa 400 g mielonej
kajzerka 1 sztuka namoczona w mleku
jajko 1 sztuka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna

Sos grzybowy

grzyby suszone 1/2 szklanki
cebule 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
śmietana 30% 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie grzybowym

Domowy, sprawdzony przepis na delikatne wieprzowe pulpety w sosie grzybowym: wyrazistym, gęstym i bardzo aromatycznym. 

Dowiesz się krok po kroku:

  • jak przygotować sos z suszonych grzybów leśnych?
  • jak wyrobić masę na pulpety?
  • jak gotować pulpety?
  • jak zagęścić sos grzybowy? 

 

Kroki postępowania

1

Sos grzybowy: Grzyby namoczyć na co najmniej 1 godzinę w ciepłej wodzie / wrzątku. Odcedzić i opłukać.

Krok 1 - Pulpety w sosie grzybowym foto
2

Pokroić grzyby w paski, obgotować. Odcedzić pozostawiając wywar po gotowaniu grzybów.

Krok 2 - Pulpety w sosie grzybowym foto
3

Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W garnku rozgrzać masło, przesmażyć cebulę, dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw. 

Krok 3 - Pulpety w sosie grzybowym foto
4

Pulpety: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, oregano oraz sól i pieprz.

Krok 4 - Pulpety w sosie grzybowym foto
5

Dłońmi wyrobić jednolitą masę mięsną, formować małe pulpeciki, każdego obtoczyć w mące pszennej.

Krok 5 - Pulpety w sosie grzybowym foto
6

Do garnka z warzywami wlać wywar z gotowania grzybów, włożyć pulpety. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa.

Gotować na wolnym ogniu 30 minut, doprawić solą i pieprzem.

Krok 6 - Pulpety w sosie grzybowym foto
7

Śmietankę połączyć z paroma łyżkami sosu i ewentualnie łyżką mąki pszennej jeśli sos wyszedł za rzadki. Przelać do garnka, delikatnie wymieszać.

Krok 7 - Pulpety w sosie grzybowym foto

Pulpety w sosie grzybowym podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami np. w formie kopytek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 14.11.2016 16:39
Zapraszam serdecznie :)
Ewelina1991 09.11.2016 08:38
apetyczne pulpeciki
dodi 08.11.2016 19:48
pyszne jedzonko
Mniam 08.11.2016 18:40
Takie pulpeciki zjadłabym z wielkim apetytem.
norweska20 08.11.2016 17:26
Takie aromatyczne i apetyczne danie chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak