Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone drobiowe
500 g -
mleko
do nasączenia -
cebula
1 szt -
jajko
1 -
czosnek
2 ząbki -
masło
1 łyżeczka -
olej do smażenia
1-2 łyżki -
mąka
do obtoczenia -
bulion drobiowy
400 ml -
sos sojowy
1 łyżka -
pieczarki
200 g -
śmietanka słodka do sosów
75 ml -
masło
1 łyżka -
mąka
1-2 łyżeczki -
natka pietruszki
1 łyżeczka -
bułka czerstwa
1 szt -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
W garnku zagotować bulion drobiowy z łyżką sosu sojowego.
Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
Pieczarki pokroić i przesmażyć na maśle- do momentu, aż oddadzą całą wodę i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia pieczarki doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przesmażone pieczarki dodać do gotujących się pulpecików. Pod koniec gotowania dodać śmietankę połączoną z mąką i wlać do sosu, zagotować (w około 3-5 minut sos powinien zgęstnieć)*. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i odstawić z ognia.
Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami z wody, ogórkiem kiszonym, buraczki zasmażane, surówka z marchewki.
* Do sosów używam śmietanki słodkiej specjalnej ,,do zup i sosów'', która nie warzy się. Jednak jeśli mamy obawy czy śmietanka się nie zważy lub wolimy użyć śmietany kwaśniej należy przed przelaniem wymieszać ją z kilkoma łyżkami sosu.
Smacznego!
Komentarze (33)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (23)