Pulpety w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone drobiowe

    500 g
  • mleko

    do nasączenia
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    1-2 łyżki
  • mąka

    do obtoczenia
  • bulion drobiowy

    400 ml
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • pieczarki

    200 g
  • śmietanka słodka do sosów

    75 ml
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1-2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z bułki ściąć skórkę i namoczyć w mleku. Patelnię rozgrzać na małym ogniu wrzucić łyżeczkę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie- nie rumienić.

W garnku zagotować bulion drobiowy z łyżką sosu sojowego.

Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.

Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.

Pieczarki pokroić i przesmażyć na maśle- do momentu, aż oddadzą całą wodę i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia pieczarki doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przesmażone pieczarki dodać do gotujących się pulpecików. Pod koniec gotowania dodać śmietankę połączoną z mąką i wlać do sosu, zagotować (w około 3-5 minut sos powinien zgęstnieć)*. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i odstawić z ognia.

Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami z wody, ogórkiem kiszonym, buraczki zasmażane, surówka z marchewki.

* Do sosów używam śmietanki słodkiej specjalnej ,,do zup i sosów'', która nie warzy się. Jednak jeśli mamy obawy czy śmietanka się nie zważy lub wolimy użyć śmietany kwaśniej należy przed przelaniem wymieszać ją z kilkoma łyżkami sosu.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 30.06.2016 00:32
pyszny obiad
Ada-Gaba 05.06.2016 16:11
apetyczne danie
Grazyna0211 13.12.2015 18:03
smaczne danie
IZABELA29 07.09.2015 08:24
smacznie podane
Laila2786 05.06.2014 13:00
co za pyszności
as28 13.05.2014 19:06
sos pieczarkowy to mój ulubiony sos
Kasia36 19.11.2013 21:25
Jaki smaczny obiad, jako dodatek do tego sosu wybieram kaszę :)
KasiaK90 03.11.2013 07:36
pyszny obiadek
everay 07.09.2013 16:08
musze takie zrobić:)
Kuchareczka2 30.07.2013 21:23
rewelacja jak dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat