Prosciutto crudo e melone - klasyczna włoska przystawka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • melon

    1 szt dojrzały
  • szynka parmeńska

    10 plastrów
  • grisini

    1-2 szt opcjonalnie
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Melona dobrze schłodzić w lodówce;
2.Następnie przekroić go wzdłuż na pół; za pomocą łyżki pozbyć się ze środka ziaren, tak by została czysta polpa;
3.Pokroić melona wzdłuż w paski ok 2-3 cm; a następnie odkroić skórę;
4.Każdy kawałek melona owinąć plastrem szynki parmeńskiej;
5.Szczypta świeżo zmielonego pieprzu i gotowe;
Opcjonalnie można podać z grisini ( włoskie paluchy chlebowe);
6.Podawać od razu;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 12.12.2014 13:55
polecam pycha
Seba 27.02.2014 08:53
pięknie wygląda
EmciaPichci 28.11.2013 11:42
fiu fiu jak wytwornie :)
Klausia 28.10.2013 22:09
ja też uwielbiam włoską kuchnię :)
IwonaDD 11.09.2013 11:11
paulina2157 trafiłaś w 10-tkę - uwielbiam kuchnie włoską, zadna inna mnie tak nie inspiruje :)no oczywiście oprócz polskiego, domowego jedzonka :)
paulina2157 11.09.2013 10:48
chyba bardzo lubisz kuchnię włoską, tak wnioskuję po przepisach :)
fotoviderek 11.08.2013 12:56
Raj dla oczu, niebo dla podniebienia :)
anemon 09.08.2013 18:54
Jak dla mnie idealny zestaw na takie upały jak teraz, jak zwykle bardzo ładnie podajesz.
lee-aa 21.07.2013 12:31
w prostocie tkwi smak :) pyszne
Łucja 20.07.2013 23:37
ale szalejesz :) takie pyszności serwujesz!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat