Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne włoskie danie obiadowe - cannelloni zapiekane ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Lubicie kuchnie włoską? Tutaj znajdziecie więcej przepisów na klasyczne dania z kuchni włoskiej >>. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • cannelloni

    200 gramów
  • oliwa

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • oregano

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Sos beszamel:

  • masło

    50 gramów
  • mąka

    50 gramów
  • mleko

    500 mililitrów

Farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • szpinak

    150 gramów
  • ser ricotta

  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1-1,5 łyżeczki
  • oliwki czarne

    kilka sztuk
  • parmezan starty

    70 gramów
  • ser gruyere

    70 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

- tradycyjne danie z kuchni włoskiej,

- faszerowany makaron rurki - cannelloni i zapiekany pod pierzynką z sera ricotta i sosu beszamelowego,

- pomysł na danie z makaronem, 

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto

Sos beszamel: w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy na talerz, a w garnku podgrzewamy mleko. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy stopniowo do mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto

Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy świeży szpinak. Dokładnie mieszamy, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony szpinak przekładamy na sitko do odsączenia i studzimy. Po wystudzeniu siekamy, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę, przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz zaostrzamy musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, ¾ startego parmezanu i ¾ startego sera gruyere.

Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Cannelloni gotujemy w garnku z dużą ilością osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane cannelloni polewamy oliwą, aby się nie skleiły i faszerujemy. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy równomiernie podgrzanym beszamelem i posypujemy resztą tartego parmezanu oraz sera gruyere.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto

Tak przygotowane cannelloni zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Danie będzie gotowe gdy sery się roztopią, a sos beszamel lekko przyrumieni.

Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Smacznego!

Rurki cannelloni to makaron idealny do faszerowania na wiele sposobów. Można wykorzystać tutaj mięso mielone, połączyć z cukinią a całość polać sosem beszamelowym. Innym ciekawym sposobem jest faszerowanie rurek mięsem mielonym i podanie całości z sosem pomidorowym. Jak, kto lubi! :) Przepisy na dania obiadowe z cannelloni w roli głównej znajdziecie tutaj >>.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gabrysia091
gabrysia091 02.02.2015 21:27
Bardzo dobre! Polecam !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat