Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Tradycyjne włoskie danie obiadowe - cannelloni zapiekane ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Lubicie kuchnie włoską? Tutaj znajdziecie więcej przepisów na klasyczne dania z kuchni włoskiej >>. 

Składniki:

Lista składników:

cannelloni
200 gramów
oliwa
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Sos beszamel:

masło
50 gramów
mąka
50 gramów
mleko
500 mililitrów

Farsz:

cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
szpinak
150 gramów
ser ricotta
Musztarda chrzanowa Prymat
1-1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwki czarne
kilka sztuk
Sklep Prymat
parmezan starty
70 gramów
ser gruyere
70 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

- tradycyjne danie z kuchni włoskiej,

- faszerowany makaron rurki - cannelloni i zapiekany pod pierzynką z sera ricotta i sosu beszamelowego,

- pomysł na danie z makaronem, 

Kroki postępowania

1

Sos beszamel: w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy na talerz, a w garnku podgrzewamy mleko. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy stopniowo do mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
2

Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy świeży szpinak. Dokładnie mieszamy, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony szpinak przekładamy na sitko do odsączenia i studzimy. Po wystudzeniu siekamy, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę, przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz zaostrzamy musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, ¾ startego parmezanu i ¾ startego sera gruyere.

Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
3
Cannelloni gotujemy w garnku z dużą ilością osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane cannelloni polewamy oliwą, aby się nie skleiły i faszerujemy. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy równomiernie podgrzanym beszamelem i posypujemy resztą tartego parmezanu oraz sera gruyere.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
4

Tak przygotowane cannelloni zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Danie będzie gotowe gdy sery się roztopią, a sos beszamel lekko przyrumieni.

Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto

Rurki cannelloni to makaron idealny do faszerowania na wiele sposobów. Można wykorzystać tutaj mięso mielone, połączyć z cukinią a całość polać sosem beszamelowym. Innym ciekawym sposobem jest faszerowanie rurek mięsem mielonym i podanie całości z sosem pomidorowym. Jak, kto lubi! :) Przepisy na dania obiadowe z cannelloni w roli głównej znajdziecie tutaj >>.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gabrysia091
gabrysia091 02.02.2015 21:27
Bardzo dobre! Polecam !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak