Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta
- tradycyjne danie z kuchni włoskiej,
- faszerowany makaron rurki - cannelloni i zapiekany pod pierzynką z sera ricotta i sosu beszamelowego,
- pomysł na danie z makaronem,
Kroki postępowania
Sos beszamel: w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy na talerz, a w garnku podgrzewamy mleko. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy stopniowo do mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy świeży szpinak. Dokładnie mieszamy, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony szpinak przekładamy na sitko do odsączenia i studzimy. Po wystudzeniu siekamy, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę, przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz zaostrzamy musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, ¾ startego parmezanu i ¾ startego sera gruyere.


Tak przygotowane cannelloni zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Danie będzie gotowe gdy sery się roztopią, a sos beszamel lekko przyrumieni.

