Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cannelloni

    200 g
  • oliwa

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • oregano

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Sos beszamel

  • masło

    50 g
  • mąka

    50 g
  • mleko

    500 ml

Farsz

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • szpinak

    150 g
  • ser ricotta

  • musztarda chrzanowa

    1-1,5 łyżeczki
  • oliwki czarne

    kilka sztuk
  • parmezan starty

    70 g
  • ser gruyere

    70 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Sos beszamel: w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy na talerz, a w garnku podgrzewamy mleko. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy stopniowo do mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy świeży szpinak. Dokładnie mieszamy, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony szpinak przekładamy na sitko do odsączenia i studzimy. Po wystudzeniu siekamy, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę, przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz zaostrzamy musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, ¾ startego parmezanu i ¾ startego sera gruyere.

Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Cannelloni gotujemy w garnku z dużą ilością osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane cannelloni polewamy oliwą, aby się nie skleiły i faszerujemy. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy równomiernie podgrzanym beszamelem i posypujemy resztą tartego parmezanu oraz sera gruyere.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Tak przygotowane cannelloni zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190̊C. Danie będzie gotowe gdy sery się roztopią, a sos beszamel lekko przyrumieni.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 3: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gabrysia091

02.02.2015 21:27
Bardzo dobre! Polecam !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat