odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc.19

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mozzarella

    2 sery w zalewie
  • pomidory

    2 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    6 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • cukier puder

    1 łyżka
  • szynka dojrzewająca

    10 plasterków
  • śmietana 30%

    500 ml
  • suszone pomidory

    kilka szt.
  • szpinak

  • cebula czerwona

    1 szt.
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • tymianek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc.19 foto
Pomidory polskie i koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki (zostawiając szypułki) i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na wierzch ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc.19 foto
Na drugą blachę, również wyłożoną pergaminem, wykładamy plastry szynki. Blachy wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 130°C.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc.19 foto
Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podgrzewamy. Do śmietany dodajemy na chwilę pokrojoną w kostkę mozzarellę. Mozzarellę wykładamy na talerz z niewielką ilością śmietany.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc.19 foto
Na to układamy upieczone pomidory, kilka pomidorów suszonych oraz chipsy z szynki. Całość ozdabiamy liśćmi szpinaku oraz bardzo cienkimi plastrami cebuli. Posypujemy świeżo mieloną solą morską i czarnym pieprzem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc.19 foto
Danie możemy polać również olejem koprowym. Aby go przygotować wystarczy połączyć olej z posiekanym pęczkiem koperku, podgrzać w rondelku, zmiksować, a następnie przecedzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat