Powidła z żółtych śliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki bez pestek

    3 kilogramy
  • cukier

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Powidła z żółtych śliwek foto
Śliwki starannie umyj pod bieżącą wodą, odsącz na sicie i usuń pestki.
Krok 2 - Powidła z żółtych śliwek foto
Pozbawione pestek śliwki przełóż do rondla z grubym i nieprzywierającym dnem. Wlej ¼ szklanki wody i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zależy jak gęste chcesz uzyskać powidła będzie to trwało nawet kilka godzin. Następnie dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę, tym razem cały czas mieszając.
Krok 3 - Powidła z żółtych śliwek foto
Powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij je i pasteryzuj 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odstaw w chłodne miejsce.
*Z tej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 290 ml plus solidna porcja „na spróbowanie”.
*Jeśli chcemy mieć powidła idealnie gładkie możemy je zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam.
*Ja chciałam mieć bardzo gęste powidła, więc smażyłam je przez dwa dni po kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 05.12.2014 08:01
wspaniałe :)
Alex_M 18.12.2013 10:30
super powidła! i jakie fajne słoiczki :)
Justa32 12.04.2013 21:32
swoje zawsze są pyszne
barbara11561 03.03.2013 20:56
świetne bo swojej roboty bez żadnych konserwantów
MAR3STA 29.11.2012 17:55
świetne pod każdym względem
IZABELA29 19.11.2012 08:29
takich samych śliwek bym pojadła.
anemon 17.11.2012 20:27
Bardzo Wam dziękuję.
ben-ka 17.11.2012 20:22
W tym roku to i ja mam zapas smażonych śliwek:)
caralajna 20.10.2012 23:49
super zdjęcie, takie piknikowe :)
IZABELA29 15.10.2012 09:14
pyszne ,gdybym miała ja te śliwki...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat