Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z żółtych śliwek
Powidła z żółtych śliwek, to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych powideł śliwkowych. Te przygotowane na bazie śliwek z żółtej odmiany charakteryzują się lekką goryczką. Sam owoc ma zdecydowanie grubszą skórkę niż np. śliwki węgierki, ale co ważne - kryje się pod nią soczysty miąższ. Powidła z żółtych śliwek charakteryzują się jasno-żółtym kolorem, który przepięknie prezentuje się na kanapkach. Jeśli lubicie gładkie konsystencje powideł, możecie dodatkowo zblendować je po osiągnięciu odpowiedniej gęstości.
Powidła z żółtych śliwek przepis:
Kroki postępowania
*Z tej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 290 ml plus solidna porcja „na spróbowanie”.
*Jeśli chcemy mieć powidła idealnie gładkie możemy je zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam.
*Ja chciałam mieć bardzo gęste powidła, więc smażyłam je przez dwa dni po kilka godzin.