Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła z żółtych śliwek

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Powidła z żółtych śliwek przygotowuje się bardzo podobnie jak te ze śliwek tradycyjnych. Różnice między nimi można zauważyć w smaku, grubości skórki i kolorze powideł. Koniecznie sprawdźcie, jak je przygotować.

Składniki:

śliwki bez pestek 3 kilogramy
cukier 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z żółtych śliwek

Powidła z żółtych śliwek, to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych powideł śliwkowych. Te przygotowane na bazie śliwek z żółtej odmiany charakteryzują się lekką goryczką. Sam owoc ma zdecydowanie grubszą skórkę niż np. śliwki węgierki, ale co ważne - kryje się pod nią soczysty miąższ. Powidła z żółtych śliwek charakteryzują się jasno-żółtym kolorem, który przepięknie prezentuje się na kanapkach. Jeśli lubicie gładkie konsystencje powideł, możecie dodatkowo zblendować je po osiągnięciu odpowiedniej gęstości.

Powidła z żółtych śliwek przepis:

Kroki postępowania

1
Śliwki starannie umyj pod bieżącą wodą, odsącz na sicie i usuń pestki.
Krok 1 - Powidła z żółtych śliwek foto
2
Pozbawione pestek śliwki przełóż do rondla z grubym i nieprzywierającym dnem. Wlej ¼ szklanki wody i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zależy jak gęste chcesz uzyskać powidła będzie to trwało nawet kilka godzin. Następnie dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę, tym razem cały czas mieszając.
Krok 2 - Powidła z żółtych śliwek foto
3
Powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij je i pasteryzuj 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odstaw w chłodne miejsce.
*Z tej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 290 ml plus solidna porcja „na spróbowanie”.
*Jeśli chcemy mieć powidła idealnie gładkie możemy je zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam.
*Ja chciałam mieć bardzo gęste powidła, więc smażyłam je przez dwa dni po kilka godzin.
Krok 3 - Powidła z żółtych śliwek foto

Spodobał Wam się przepis na powidła z żółtych śliwek? Sprawdźcie również propozycje na przetwory ze śliwek: 

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z PIEKARNIKA

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 05.12.2014 08:01
wspaniałe :)
Alex_M 18.12.2013 10:30
super powidła! i jakie fajne słoiczki :)
Justa32 12.04.2013 21:32
swoje zawsze są pyszne
barbara11561 03.03.2013 20:56
świetne bo swojej roboty bez żadnych konserwantów
MAR3STA 29.11.2012 17:55
świetne pod każdym względem
IZABELA29 19.11.2012 08:29
takich samych śliwek bym pojadła.
anemon 17.11.2012 20:27
Bardzo Wam dziękuję.
ben-ka 17.11.2012 20:22
W tym roku to i ja mam zapas smażonych śliwek:)
caralajna 20.10.2012 23:49
super zdjęcie, takie piknikowe :)
IZABELA29 15.10.2012 09:14
pyszne ,gdybym miała ja te śliwki...
pacpaw 11.10.2012 21:43
ja bym nazwał z piegowatych śliwek :o)
misia53 11.10.2012 19:43
Dziękuję! cała przyjemność po mojej stronie.....
anemon 11.10.2012 08:06
Oj, Misiu uwielbiam Twoje komentarze. Oczywiście uwielbiam wszystkie miłe komentarze, ale takie jak Twoje są jedyne w swoim rodzaju.
misia53 10.10.2012 20:32
Śliwki żółte ,nie węgierki, bardzo słodkie jak cukierki,w garnku się rozpanoszyły i wraz z cukrem utworzyły konfiturę wręcz jesienną....w smaku , barwie wprost obłędną.
alaaa 10.10.2012 19:33
uwielbiam takie powidła,,
Poison1988 10.10.2012 16:34
Moje ulubione :) Smaczne! :)
-Natka- 10.10.2012 10:41
takie powidła zawsze robiła moja ciocia ... są przepyszne
ilka_86 10.10.2012 10:35
śliwkowe powidła... uwielbiam je:)
justys759 10.10.2012 10:13
uwielbiam powidła śliwkowe!
adelajda 10.10.2012 09:26
lubię powidełka dobrze wysmażone !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak