Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śliwki węgierki
5 kg -
cukier
1 kg -
ocet 10 %
2 duże łyżki
Przepis i sposób przygotowania Powidła śliwkowe bez mieszania
Pozostawić na 12 godzin. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 - 6 godzin lub i dłużej w zależności jaką chcemy mieć konsystencję powidełek.
Podczas gotowania absolutnie nie mieszać !!!
Po upływie tego czasu energicznie rozmieszać bądź zmiksować.
Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Jeśli słoik się nie zassał - zagotować.
Ja robię z tego przepisu corocznie powidełka i proszę wierzyć, jeszcze żadnego garnka nie spaliłam, ale warunkiem sukcesu jest również i to aby garnek wcześniej nie był przypalony.
Są doskonałe do piernika, który mam w swojej księdze przepisów :)
SMACZNEGO :)
Komentarze (45)
Załaduj więcej komentarzy (35)