Powidła śliwkowe bez mieszania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    5 kg
  • cukier

    1 kg
  • ocet 10 %

    2 duże łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki wypestkować, posypać cukrem i skropić octem.
Pozostawić na 12 godzin. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 - 6 godzin lub i dłużej w zależności jaką chcemy mieć konsystencję powidełek.
Podczas gotowania absolutnie nie mieszać !!!
Po upływie tego czasu energicznie rozmieszać bądź zmiksować.
Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Jeśli słoik się nie zassał - zagotować.

Ja robię z tego przepisu corocznie powidełka i proszę wierzyć, jeszcze żadnego garnka nie spaliłam, ale warunkiem sukcesu jest również i to aby garnek wcześniej nie był przypalony.

Są doskonałe do piernika, który mam w swojej księdze przepisów :)

SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 17.12.2013 11:16
smaczny zapas na zimę
Ewelina38 27.09.2013 17:35
Aniu uwierz, nic a nic tylko pamiętaj, garnek nie może być nigdy wcześniej przypalony....
Anna169Hosz 26.09.2013 09:19
Jestem zaskoczona? Nic się nie przypala?
Róża1 06.09.2013 08:59
kupuję ten przepis:-)
adelajda 18.08.2013 15:30
domowe najlepsze
Łukasz15 17.03.2013 11:59
Pyszne są takie domowe powidła
kate.500 09.03.2013 23:18
domowe najlepsze
pierniczkowo 19.02.2013 10:31
uwielbiam takie domowej roboty przetwory:)
berys18 05.02.2013 20:46
idealne na zimę
Elżbieta17 15.01.2013 23:26
pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat