Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki i umieścić w garnku z szerokim dnem. Śliwki zagotować, następnie zmniejszyć ogień i smażyć powidła przez mniej więcej 1,5 godziny , wyłączyć gaz i odstawić śliwki do wystudzenia, ja zostawiłam na całą noc.
Wystudzone śliwki ponownie smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, aby powidła się nie przypaliły, smażymy aż sok odparuje a powidła uzyskają gęstą konsystencję, ja dodatkowo zmiksowałam powidła na idealnie gładką, aksamitną masę. Gorące powidła przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików muszą być suche, następnie dokładnie zakręcić nakrętki.Słoiczki z powidłami umieścić w garnku z gorącą wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką, wody powinno być do 3/4 ich wysokości. Słoiki nie mogą dotykać się w garnku, doprowadzić wodę do wrzenia i na małym ogniu pasteryzować słoiczki pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Słoiczki wyciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Jolanta_P-S
jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia1988

20.08.2015 07:45
uwielbiam takie powidła

Klausia

22.09.2014 22:23
super przepis

Granita

08.09.2014 12:28
baaaardzo dziękuję:);właśnie takiego przepisu dla mojego diabetyka szukałam;bez cukru=idealne...

joanna30

31.08.2014 14:55
Uwielbiam powidła :) inne konfitury mogłyby nie istnieć ;)

mirosława4

31.08.2014 14:05
bardzo lubię

Helena63

31.08.2014 11:49
Ciekawa propozycja dla cukrzyków i dbających o figurę

noninka77

31.08.2014 10:36
Uwielbiam powidła śliwkowe :)

olkaaa

31.08.2014 10:23
muszę spróbować

Sroczka

31.08.2014 09:24
Uwielbiam domowe przetwory.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat