Polędwiczki w sosie śmietanowo-chrzanowym z buraczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zobacz przepis na smaczny, tradycyjny obiad, czyli delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym w towarzystwie buraczków. Mniam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • olej

    do smażenia

Sos:

  • bulion warzywny

    200 mililitrów
  • śmietanka 18%

    200 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • chrzan tarty Smak

    3-4 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
  • sól

    do smaku

Buraczki:

  • Buraczki tarte SMAK

    1 słoik
  • jabłka prażone

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    do dekoracji

Dodatki:

  • małe ziemniaki

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą i oczyszczoną polędwicę wieprzową (1 sztukę ok. 1 kg) nacieramy musztardą i oprószamy przyprawą do wieprzowiny.

Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 25 minut.

Małe ziemniaki gotujemy do miekkości.

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i śmietankę. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.

Buraczki odsączamy ze słoika (słoik 290g), łączymy z prażonymi jabłkami i doprawiamy do smaku. Jeśli nie masz gotowych prażonych jabłek, możesz zetrzeć 1 winne jabłko.

Polędwicę  wyjmujemy, odkładamy na 3 minuty, a następnie kroimy na kawałki i układamy na sosie, dodajemy ziemniaczki, sałatkę z buraczków i dekorujemy natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat