Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie śmietanowo-chrzanowym z buraczkami
Pełny, pyszny obiad dla całej rodziny w 7 prostych krokach! Z tego przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z chrzanem dowiesz się:
- jak przyprawić, smażyć i piec polędwiczki wieprzowe aby były miękkie?
- jak zrobić zasmażkę oraz gęsty sos śmietanowy z chrzanem do polędwiczek wieprzowych?
- jak przygotować buraczki z prażonym jabłkiem?
- jak podawać polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym?
Jak zrobić polędwiczki w sosie śmietanowym?
Umytą i oczyszczoną polędwicę wieprzową (1 sztukę ok. 1 kg) nacieramy musztardą i oprószamy przyprawą do wieprzowiny.
Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 25 minut.
Małe ziemniaki gotujemy do miękkości.
W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i śmietankę. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
Buraczki odsączamy ze słoika (słoik 290 g), łączymy z prażonymi jabłkami i doprawiamy do smaku. Jeśli nie masz gotowych prażonych jabłek, możesz zetrzeć 1 winne jabłko.
Polędwicę wyjmujemy, odkładamy na 3 minuty, a następnie kroimy na kawałki i układamy na sosie, dodajemy ziemniaczki, sałatkę z buraczków i dekorujemy natką pietruszki.