Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tradycyjny przepis na kotlety schabowe, przepyszne danie kuchni polskiej, którym uwielbiamy zajadać się w Polsce. Zobacz jak łatwo je zrobić!

Składniki:

schab bez kości 5 sztuk
jajko 1-2 sztuki
mleko 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat szklanka
mąka szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Przyprawa do kotleta schabowego Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe

Przepis na kotlety schabowe, chyba najbardziej popularne danie na polskich stołach, bez którego nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu. Kotlet schabowy uwielbiamy przede wszystkim za soczyste wieprzowe mięso oraz chrupiącą panierkę. Z tym przepisem przygotujesz je już w około 15 minut!

1. Kotlety myjemy i rozbijamy tłuczkiem na ulubioną grubość.

2. Jajko z mlekiem roztrzepujemy i przyprawiamy.

3. Kotlet wsadzamy najpierw do mąki, potem moczymy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

4. Smażymy na oleju lub smalcu.

Kotlety schabowe podajemy z ziemniaczkami lub frytkami oraz ulubioną surówką np. z marchewki. Pasować będzie także kapusta zasmażana czy buraczki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak