Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki wieprzowe 4 oczyszczone sztuki
rosół z kury Kucharek 1,5 l
olej rzepakowy 3 łyżki
masło 1 łyżka
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
śmietana kremówka 1 szklanka
chrzan tarty 3-4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
Sól ziołowa jodowana Prymat szczypta
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Buraczki tarte SMAK łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26

Kroki postępowania

1

Do większego garnka wlewamy 1,5 l gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 kostki rosołu z kury. Do rosołu przekładamy oczyszczone ozorki. Gotujemy przez około 1,5 godziny (do miękkości). 

Krok 1 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
2
Przygotowujemy sos: czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem smażymy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami rosołu z gotowania ozorków.
Krok 2 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
3
Dodajemy 3-4 łyżeczki tartego chrzanu i doprawiamy solą ziołową. Wlewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Krok 3 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
4

Ugotowane ozorki obieramy ze skóry i kroimy na plastry.

Krok 4 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
5
Podajemy je polane sosem chrzanowym z tartymi buraczkami. Danie posypujemy natką pietruszki.
Krok 5 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 04.04.2016 19:18
O , też staropolska potrawa :) Ozorki bardzo lubię, wyglądają wspaniale .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak