Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26

odc. 26 Mój przepis na

Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ozorki wieprzowe

    4 oczyszczone sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 l
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • chrzan tarty

    3-4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól ziołowa

    szczypta
  • pieprz biały Prymat

    szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • Buraczki tarte SMAK

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
Do większego garnka wlewamy 1,5 l gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 kostki rosołu z kury. Do rosołu przekładamy oczyszczone ozorki. Gotujemy przez około 1,5 godziny (do miękkości).
Krok 2 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
Przygotowujemy sos: czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem smażymy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami rosołu z gotowania ozorków.
Krok 3 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
Dodajemy 3-4 łyżeczki tartego chrzanu i doprawiamy solą ziołową. Wlewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Krok 4 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
Ugotowane ozorki kroimy na plastry.
Krok 5 - Mój przepis na…: Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, odc. 26 foto
Podajemy je polane sosem chrzanowym z tartymi buraczkami. Danie posypujemy natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

04.04.2016 19:18
O , też staropolska potrawa :) Ozorki bardzo lubię, wyglądają wspaniale .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat