Co na obiad: Karkówka duszona po myśliwsku wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Karkówka duszona po myśliwsku wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na Waszą ulubioną karkówkę, ale nieco inaczej, bo po myśliwsku. Suszone śliwki, pieczarki kasztanowe oraz owoce jałowca zapewnią daniu charakterystyczny, leśny aromat. Tak przygotowana karkówka podana z plastrem cebuli oraz ziemniakiem księżnej będzie się pięknie prezentować na talerzu, np. podczas kolacji dla dwojga.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • Przyprawa do karkówki klasyczna

    3 łyżeczki
  • estragon

    2 łyżeczki
  • owoc jałowca

    8 szt.
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • musztarda miodowa

    3 łyżeczki

Karkówka:

  • karkówka

    2 plastry
  • biała cebula

    1 duża szt.
  • pieczarki kasztanowe

    4 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

  • woda

    200 ml
  • sól morska

  • śliwki suszone

    6 szt.
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • szczypiorek

    kilka gałązek

Ziemniaki księżnej:

  • ziemniaki typu BC

    150 g
  • śmietana 18%

    50 g
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól morska

  • żółtko jaja

    1 szt.
  • oliwa

  • wędzony boczek

    2 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy przyprawy do marynaty oraz rozgniecione jagody jałowca, dodajemy oliwę oraz musztardę, całość dokładnie mieszamy i dokładnie marynujemy karkówkę (każdy plaster po ok. 180-200g). Cebulę kroimy na 2 duże plastry, z pieczarek odcinamy ogonki, które drobno siekamy.

Karkówkę wraz z posiekanymi ogonkami, pieczarkami oraz cebulą, solimy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy karkówkę oraz warzywa przełożymy na drugą stronę, dodajemy czosnek.

Do podsmażonej karkówki dodajemy śliwki, gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą i dusimy ok. 15 minut po przykryciem.

W międzyczasie do ugotowanych, ostudzonych i ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, sól, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na papier do pieczenia tworząc 2 gniazda, które polewamy oliwą. Obok kładziemy boczek i pieczemy przez 20 minut w temp. 180°C, pamiętając by po ok. 10 minutach wyjąć boczek i przełożyć go na papier.

Kiedy karkówka jest miękka, za pomocą widelca zgniatamy śliwki oraz czosnek tworząc sos.

Karkówkę podajemy z cebulą, pieczarką, upieczonym ziemniakiem księżnej, boczkiem, sosem i szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat