Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Karkówka duszona po myśliwsku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na Waszą ulubioną karkówkę, ale nieco inaczej, bo po myśliwsku. Suszone śliwki, pieczarki kasztanowe oraz owoce jałowca zapewnią daniu charakterystyczny, leśny aromat. Tak przygotowana karkówka podana z plastrem cebuli oraz ziemniakiem księżnej będzie się pięknie prezentować na talerzu, np. podczas kolacji dla dwojga.

Składniki:

Marynata:

Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 3 łyżeczki
estragon 2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 8 szt.
oliwa 2 łyżeczki
Musztarda miodowa Prymat 3 łyżeczki

Karkówka:

karkówka 2 plastry
cebula biała 1 duża szt.
pieczarki kasztanowe 4 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwa
woda 200 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
śliwki suszone 6 szt.
rozmaryn 1 gałązka
szczypiorek kilka gałązek

Ziemniaki księżnej:

ziemniaki typu BC 150 g
śmietana 18% 50 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
żółtko jajek 1 szt.
oliwa
wędzony boczek 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Karkówka duszona po myśliwsku wg Piotra Ogińskiego

Do miski wsypujemy przyprawy do marynaty oraz rozgniecione jagody jałowca, dodajemy oliwę oraz musztardę, całość dokładnie mieszamy i dokładnie marynujemy karkówkę (każdy plaster po ok. 180-200g). Cebulę kroimy na 2 duże plastry, z pieczarek odcinamy ogonki, które drobno siekamy.

Karkówkę wraz z posiekanymi ogonkami, pieczarkami oraz cebulą, solimy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy karkówkę oraz warzywa przełożymy na drugą stronę, dodajemy czosnek.

Do podsmażonej karkówki dodajemy śliwki, gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą i dusimy ok. 15 minut po przykryciem.

W międzyczasie do ugotowanych, ostudzonych i ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, sól, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na papier do pieczenia tworząc 2 gniazda, które polewamy oliwą. Obok kładziemy boczek i pieczemy przez 20 minut w temp. 180°C, pamiętając by po ok. 10 minutach wyjąć boczek i przełożyć go na papier.

Kiedy karkówka jest miękka, za pomocą widelca zgniatamy śliwki oraz czosnek tworząc sos.

Karkówkę podajemy z cebulą, pieczarką, upieczonym ziemniakiem księżnej, boczkiem, sosem i szczypiorkiem.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak