Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Karkówka duszona po myśliwsku wg Piotra Ogińskiego
Do miski wsypujemy przyprawy do marynaty oraz rozgniecione jagody jałowca, dodajemy oliwę oraz musztardę, całość dokładnie mieszamy i dokładnie marynujemy karkówkę (każdy plaster po ok. 180-200g). Cebulę kroimy na 2 duże plastry, z pieczarek odcinamy ogonki, które drobno siekamy.
Karkówkę wraz z posiekanymi ogonkami, pieczarkami oraz cebulą, solimy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy karkówkę oraz warzywa przełożymy na drugą stronę, dodajemy czosnek.
Do podsmażonej karkówki dodajemy śliwki, gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą i dusimy ok. 15 minut po przykryciem.
W międzyczasie do ugotowanych, ostudzonych i ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, sól, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na papier do pieczenia tworząc 2 gniazda, które polewamy oliwą. Obok kładziemy boczek i pieczemy przez 20 minut w temp. 180°C, pamiętając by po ok. 10 minutach wyjąć boczek i przełożyć go na papier.
Kiedy karkówka jest miękka, za pomocą widelca zgniatamy śliwki oraz czosnek tworząc sos.
Karkówkę podajemy z cebulą, pieczarką, upieczonym ziemniakiem księżnej, boczkiem, sosem i szczypiorkiem.
Smacznego!