Krem grzybowy

Krem grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    700 g (pokrojone w plasterki)
  • borowiki

    200 g (rozmrożonych)
  • grzyby suszone

    20 g (najlepiej borowików)
  • cebula

    2 szt. (piórka)
  • tymianek

    1 opakowanie
  • czosnek granulowany

    1 opakowanie
  • woda

    1,5 l
  • masło 82%

    100 g
  • białe wino

    50 ml (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • rosół warzywny

    1 l
  • pieprz biały Prymat

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem grzybowy  foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Krem grzybowy  foto
Suszone grzyby myjemy, wkładamy do garnka z wodą (0,5 L), chwilę moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby przecedzamy, a wywar redukujemy o połowę. Przestudzone grzyby wkładamy do miksera i z wywarem miksujemy na gładką pastę. Pieczarki i borowiki przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor. Doprawiamy.
Krok 3 - Krem grzybowy  foto
W oddzielnym garnku na maśle karmelizujemy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek, podlewamy winem i gotujemy. Przesmażone grzyby wykładamy na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu pozostałego ze smażenia. Wlewamy wodę i dodajemy wywar warzywny. Gotujemy do miękkości grzybów, a pod koniec dodajemy pastę z suszonych grzybów oraz przyprawy.
Krok 4 - Krem grzybowy  foto
Wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy masło i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Krem grzybowy  foto
Podajemy z gorącym puree ziemniaczanym albo chrupiącą bagietką ziołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

14.01.2015 15:42
ale mi smaka zrobiles

idealme

14.01.2015 15:16
wolę czosnek świeży niż granulowany, ale zupka na pewno pyszna

Aleksandra/Olcia

14.01.2015 14:40
doskonały

Sroczka

14.01.2015 14:26
Taką zupę-krem z chęcią bym zjadła.

Magda60

14.01.2015 14:15
swietny krem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat