Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym

Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    750 g
  • ziemniaki ugotowane

    250 g
  • przyprawa do ziemniaków

  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    100 g
  • grzyby suszone

    10 g
  • śmietana 18 proc

  • olej rzepakowy

  • musztarda sarepska

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • mięso wieprzowe

    400 g
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
Kroimy cebulę w drobną kostkę, którą smażymy na oleju rzepakowym dodając odrobinę soli. Następnie dodajemy drobno posiekane grzyby suszone, pieprz czarny i smażymy 3-5 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
Do miski wkładamy mielone mięso wieprzowe z łopatki, dodajemy jajo i przyprawę do wieprzowiny. Dodajemy do nich przesmażone grzyby z cebulą i w razie potrzeby dodajemy pieprz.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
Ścieramy surowe ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciskamy. Z odsączonej wody zbieramy krochmal. Do surowych ziemniaków dodajemy ugotowane wyciśnięte przez praskę. Pilnujemy proporcji by na 3 porcje surowych ziemniaków przypadała 1 porcja ugotowanych.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
Ciasto doprawiamy przyprawą do ziemniaków i dodajemy krochmal. Ciasto zagęszczamy mąką pszenną. Na ciasto kładziemy farsz, i formujemy kartacze które gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie pod przykryciem.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę sarepską i śmietanę oraz dodajemy świeżo mielony pieprz.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 42: Kartacze podlaskie z farszem mięsno-grzybowym i sosem musztardowym foto
Kartacze podajemy z sosem śmietanowo- musztardowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

15.02.2016 09:31
Musze koniecznie wyprobowac przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat