Pizza z pieczoną dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • drożdże

    8 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda

    200 g
  • sól

    1/2 łyżeczki

nadzienie

  • dynia

    400 g
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z pieczoną dynią  foto
Drożdże rozpuścić w 200 ml wody, wymieszać z cukrem.
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek i mieszając /używam ręki/ wlewać rozpuszczone drożdże.
Dodać 2 łyżki oliwy i sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Krok 2 - Pizza z pieczoną dynią  foto
Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Pizza z pieczoną dynią  foto
Oczyszczoną dynię upiec w piekarniku. Pokroić w paski.
Krok 4 - Pizza z pieczoną dynią  foto
Gotowe ciasto rozwałkować / na papierze/ nadając mu dowolny kształt
Przenieść na blaszkę.
Wierzch posmarować oliwą i wstawić na 10-12 minut do gorącego piekarnika/ 200-220 st.C/
Krok 5 - Pizza z pieczoną dynią  foto
Blaszkę wyjąć, na podpieczonym cieście rozłożyć kawałki dyni i mozzarelli, posypać listkami rozmarynu,
Krok 6 - Pizza z pieczoną dynią  foto
zapiec kolejne 10 minut.
cris04
Ciasto można dodatkowo posypać startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kluska_87 02.10.2014 10:06
Coś nowego :)
gibli 30.09.2014 09:56
musi być smaczna)
olkaaa 30.09.2014 08:35
jeszcze nie próbowałam
caralajna 30.09.2014 06:40
super, właśnie mam kawałek dyni w lodówce
Noruas 30.09.2014 01:44
Z dynią jeszcze nie jadłam! Sprawdzę :)
Kejti 30.09.2014 00:58
Chętnie się poczęstuję :-)
mrtikraj 30.09.2014 00:00
Woow :) tego jeszcze nie byłO ! Pizza z dynia! Koniecznie muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat